Jednom sam negdje, sad već davno, pročitala da kada vam se u glavi rodi ideja znajte da je ona već negdje u budućnosti realizovana. Iako je ovo sada stvar metafizike i izlazi iz nekih uobičajenih okvira razmišljanja, mene je ta misao pratila svo vrijeme.

Piše: Marijana Klapić

Prati me i danas, prosto zato što sam mnogo puta i na mnogo načina dobila dokaze nečega puno većeg od same realnosti, mogućeg i nemogućeg. Za mene je bilo dovoljno vjerovati u nešto prije nego da to isto vidim da bih povjerovala!

Ideja je bilo puno, neke su otišle u zaborav, neke su me “držale” dovoljno dugo da sam ih mogla dalje graditi i razvijati, pa čak samo i na papiru jer sam negdje duboko u sebi osjećala da je to moguće i da ima smisla. To što su bile zapisivane je imalo veliku snagu.

O njima nisam baš puno razgovarala jer sam sve mislila da ako budem iznosila to jasno i glasno da će se uvijek naći neko ili nešto što bi me odgovorilo od mojih ramišljanja. Ljubomorno sam ih čuvala, zamišljala i sanjala širom otvorenih očiju, i svih mojih čula, koji su osluškivali te suptilne znakove i pokazujući mi put za dalje.

Ideja o coachingu, motivaciji, podučavanju i podršci drugih kao pozivu se javila tokom mog otkrivanja i razotkrivanja dijelova moje ličnosti, upoznavanja i prihvatanja same sebe. Trajalo je to neko izvjesno vrijeme. Kao mnoge druge stvari u životu, tražila je ideja posvećenost, strpljenje i vjeru da je ono što želite ispravno i da vam na svaki način ima smisla, raduje vas i čini ispunjenim.

Radeći na svom usavršavanju, sticanju novih znanja i razvoju kroz razne dodatne edukacije, rasla sam i ja. Razumijevajući sam proces razvoja i svih segmenata koji su trebali biti zadovoljeni, na tom putu polako shvatate da sve zavisi od vas. Sve se događa onda kada treba i baš u pravo vrijeme, vaš nivo svjesnosti i spremnosti će odrediti ishod i rezultat vaše ideje, projekta ili nečega na čemu vrijedno radite.

U poslednjih nekoliko godina, pa baš tako kako je i u mom životu krenula promjena, pojavljuje se priča o ženskom poduzetništvu. Mišljenja su različita, svako govori iz svog iskustva i onoga kako su ga učili. Jedna generacija ima svoje stavove, ove mlađe imaju neke druge, malo drugačije i svojstvene promjeni koja je neminovna.

Ono što sam ja mogla da primijetim i da zaključim je da je svaka žena koja na bilo koji način i u bilo kojoj situaciji uradi nešto što će pokrenuti određene promjene u njenom životu i životu njene porodice za mene je itekako poduzetna. Ona nije ostala nijema da pokuša i krene u akciju na svoj način. Gdje će to nju odvesti, koliko će ona dalje ulagati, to zavisi samo od nje i njenih ciljeva.

Jedan od elemenata koji je jako važan je odluka koju donosimo kada nešto želimo.

Šta to znači?

To je onaj momenat kada jasno vidite krajnji cilj i shvatite da je vrijeme. Prvi korak je da to odlučutite da uradite. U tom trenutku pokrećete sve resurse koji su vam potrebni. Sve što vam je potrebno, podrška porodice, finansijska podršku… sve dolazi baš kada treba.

Onog momenta kada sam donijela odluku da napravim iskorak koji izlazi iz zone komfora, ne čekajući da bilo ko drugi to za mene uradi i ne čekajući da mi bilo ko drugi kaže – ej hajde sada, je bilo ključno.

Od tada je sve krenulo….i nastavlja se!

Moj put nije nikakva brza cesta kojom želim da samo projurim brzinom svjetlosti, moj put je mali vijugavi smjer kretanja gdje ja sama ostavljam svoje tragove. Gdje tu i tamo naiđem na nečije druge, utabane otiske ostavljenje kao dokaz je je već neko tu prolazio. I onda znam da nisam sama, da i ja to mogu!

Svaki korak koji napravite se računa. Možda on jeste mali za vas u tom momentu jer ne vidite širu sliku, ali kako budete odmicali ona će bivati veća i oštrija, a vi ćete znati gdje i kuda da nastavite.

(Pro)budite najbolje u Vama,

M.

Svoje sugestije, utiske, tekstove koje bi ste voljeli da čitate i sve ono o čemu biste voljeli da pričate, a možda nemate dovoljno hrabrosti i samopuzdanja, slobodno pišite na adresu: klapicmarijana93@gmail.com ili na moj FB profil Marijana Klapic.
Također, još puno korisnog sadražaja možete pogledati i zapratiti na mom FB page-u Small Talks.

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!