Postoji nekoliko mitova o njezi kose, za koje znamo, čini se oduvijek. Međutim, sada je krajnje vrijeme da prestanemo da vjerujemo u neke od njih, jer zaista nisu istiniti.

Donosimo vam mitove o njezi kose u koje, što prije, treba da prestanete da vjerujete!

#1 Kosa se brže masti, ako je često perete

Brzina mašćenja kose, podjednako kao i njena gustina i boja, određena je genetikom. Učestalost pranja kose ne utiče na to koliko će se brzo ona mastiti. Pomoć za ovaj problem mogu vam pružiti preparati za njegu kose, koji odgovaraju kvalitetu vaše kose, a koji efikasno utiču na rad lojnih žlijezda.

#2 Odgovarajuća njega učiniće vašu kosu gušćom

Genetika je zaslužna i za gustinu naše kose, ne postoje preparati koji će je učiniti gušćom! Međutim, određeni proizvodi mogu joj dati  privremeni volumen.

#3 Oštećeni vrhovi mogu se oporaviti

Dobra maska za kosu, može privremeno zatvoriti rascvjetale vrhove. Pa ipak, jedino efikasno rješenje ovog problema je redovno šišanje.

#4 Suho tjeme glave izaziva perut

Zapravo, perut je posljedica masnijeg tjemena glave. Zato, ako primijetite da vam se pojavila perut, izbacite iz upotrebe ulja za kosu, ili preparate koji je čine masnijom.

#5 Učestalo češljanje dobro je za njegu kose

Učestalim češljanjem rasporedićete masnoću sa tjemena na cijelu kosu. Ako je kosa mokra, vrlo se lako može oštetiti u toku češljanja. Zato bi trebalo da češljanje svedete na neophodni minimum.

#6 Bolje je da kosu osušite prirodno

Ako imate kratku kosu, fen vam zaista neće trebati, ali ako imate dugu kosu, poželjno je da je osušite fenom, jer voda izvlači sva prirodna ulja iz kose i čini je krhkom i suhom.

#7 Što češće šišate kosu, ona će brže rasti

Kosa raste iz tjemena, a ne iz vrhova, prema tome šišanje ne može uticati na brži rast kose.

Izvor: lepotaizdravlje.rs 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!