Zdrava kosa je za svaku ženu, oduvijek, imperativ. Nema šminke, odjeće ni frizure koji će dati izgled njegovane žene ukoliko je kosa beživotna i bez sjaja.

Zato svaka od nas koja ima frizera u čijim rukama je njena kosa sigurna – bukvalno se kune u te dvije ruke. Sretni smo što  se možemo pohvaliti činjenicom da u Tuzli nije teško pronaći te neke dvije ruke kojima ćemo pustiti da nam rade o glavi.

Jedan od vodećih salona svakako je Elephant, čija vrata su vam otvorena svaki dan u TC Brčanska Malta u Tuzli. Dvoje mladih frizerskih stručnjaka i njihova majka koja je vlasnica i majstorica salona, odlično znaju da je zdrava kosa imperativ i time vode u svom svakodnevnom radu.

Ugostili smo mlade frizere Editu i Ismara u studiju Kameleon radija. Razgovarali smo s njima o tome kako sačuvati zdravlje naših vlasi i kako nam oni u tome mogu pomoći.

“Zdrava kosa je ona koja je sjajna i mekana, ali trendovi samo rade protiv nje. Da bismo ih ispratili, nemoguće je zadržati kosu potpuno zdravom, zato je danas sve manje i manje zdrave kose“, objašnjava na početku našeg razgovora Edita Husić.

Nerijetko se odvažimo kod kuće isprobavati razne tretmane kojima dodatno narušavamo zdravlje kose. Želja za dugom kosom također je prepreka u njenom održavanju, jer pribjegavamo ne tako čestom šišanju.

Svaka dva do tri mjeseca je najbolje šišati kosu ili onda kad primijetite da su vrhovi ispucali”, jasan je mladi frizer Ismar Husić.

“Nije samo šišanje dovoljno za zdravu kosu, potrebno joj je priuštiti relativno često i neke tretmane. Važno joj je također obezbijediti hidrataciju i zaštitu od sunca i drugih vanjskih utjecaja”, dodaje Ismar.

Kada su tretmani u pitanju, često pribjegavamo namirnicama iz kuhinje i očekujemo da se desi čudo.

“To su bakini, mamini ili tetkini savjeti za njegu kose. Isto kao da imate temperaturu 40 stepeni i očekujete da spadne nakon što ste popili čaj od kamilice”, kroz smijeh objašnjava naša sagovornica.

“Svim našim klijentima, nakon što ustanovimo realno stanje kose preporučujemo odgovarajuće tretmane. Naprimjer, za jako oštećenu kosu čestim farbanjem ili izbjeljivanjem, preporučujemo keratinski tretman koji će joj vratiti elastičnosti i hidrirati je“, kaže Edita.

Preporučujemo i ulja za svakodnevnu njegu, kao što je arganovo, ali s naglaskom da se ne koristi pri intenzivnom izlaganju suncu, odnosno na plaži. Arganovo ulje koje kupujemo u radnjama ima jako mali postotak koncentrata i ne može napraviti čudo, ali redovnom upotrebom daje dobre rezultate. Ali ono koje dolazi iz Maroka, “čisto zlato”, kako ga zovu, može i čuda da napravi za kosu, kožu i nokte“, pojašnjava mladi frizer.

Pri kraju razgovora s mladim frizerima došli smo do zaključka da je dobro ošišana i zdrava kosa prioritet, a trendovi koje u frizerskom salonu Elephant umiju da realizuju skoro pa bez greške, ipak dolaze nakon šišanja i zdravlja kose. 

Zato ovi uspješni mladi ljudi poručuju – “Dođite da pravilno njegujemo kosu.” 

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!