Savršeno zanimanje ne postoji. Svakom se nađe neki nedostatak, tu je uvijek bar onaj osnovni – činjenica da nas društvo uopšte primorava da gradimo karijeru.
Ali pošto se konvencionalna zanimanja obično ne razmatraju u kontekstu „posla iz snova“, obratimo pažnju na neka nekonvencionalna. Nekom je san da radi kao hranitelj, pazitelj, i u principu spasitelj mačaka lutalica na grčkim ostrvima. Nekom drugom je san da radi u fabrici Nutele.
Oglas kojim se traže kadrovi za posao Nutela degustatora nedavno je obišao svijet. Nekoliko medijskih kuća je objavilo vijest o ovom zaposlenju, koje na prvi pogled zvuči prilično slatko. Ko još ne bi volio da radi u italijanskom mjestu po imenu Alba, i prima platu u zamjenu za to što jede popularni čokoladni namaz? Ipak, nije sve baš tako sjajno kao folija na novoj tegli Nutela krema.
Sumnjiv je opis ovog zaposlenja. Ne bismo da svima kvarimo zabavu, ali moramo ipak da vas malo spustimo na zemlju koristeći činjenice.
NEĆETE OKUSITI NI MRVICU NUTELE
Šta da se radi. Nutela degustator u stvari nije degustator Nutela krema. Zvaničan opis radnog mesta kaže da se traži takozvani čulni arbitar, osoba sposobna da tumači ukus materijala kao što su kakao, mrvljeni lješnjak, i ostali sastojci slatkiša. Jeste da će svi oni na kraju završiti u tegli, ali degustator ih takve neće ni jesti.
NE NADAJTE SE STABILNOM ZAPOSLENJU
Plaćena vam je tromjesečna obuka za čulnog arbitra, kvalifikovanog da ispravno omiriše/okusi sastojke. Ovim ekspres kursom steći ćete sposobnost da „riječima formulišete ono što ste čulima iskusili pri degustaciji djelimično završenih proizvoda“. Samo najbolje ocjenjeni dobiti će posao, a svi ostali mogu samo da potraže utjehu na dnu prazne tegle Nutele.
POSAO JE U ITALIJI, NA ITALIJANSKOM
Firma Ferero, koja proizvodi Nutelu, zahtijeva od svojih čulnih arbitara da se presele u Albu. Ovaj grad nalazi se u italijanskoj regiji poznatoj kao Pijemont, čuvenoj po vinogradima i voćnjacima. Osim Ferera, u Albi radi još samo jedna kompanija – najveći proizvođač PVC lajsni i panela na svijetu. Možda vam to ne zvuči kao kul urbano mesto u kom bi ste željeli da živite, ali šta se tu može. Govori se samo italijanski tako da, vi koji ste ovaj jezik savladali na nivou iznad čitanja menija omiljene picerije: per favore continua a leggere.
NEĆETE SE OPARITI OD OVOGA
Ako vam je namera da jedete nešto hranljivije od „djelimično završenih slatkiša“, posao Nutela degustatora i nije za vas. Radi se samo dva dana nedjeljno, i to po samo dva sata dnevno. U Italiji ne postoji zakonski minimalac, ali u prosjeku se mjesečno zarađuje oko €2,585 ($2,934). Ako se radi 40 sati nedjeljno, satnica bi bila negdje oko €16 ($18.16). Što znači da biste sa četiri sata posla svake nedjelje inkasirali čitavih €256 ($296.62).
Izvinjavamo se zbog skrhanih snova, ali ne brinite, naići će već još neki naizgled savršeni posao, prije ili kasnije.