Svi želimo spoznati ključ uspješnog i sretnog odnosa. Uzajamno poštovanje, slični životni ciljevi, povjerenje, smisao za humor i međusobnu otvorenost, sve su to temeljne osobine dobrih i zdravih odnosa, ali što bi moglo biti još sadržano u opisu putovanja do uspješnog i sretnog partnerstva?

Ako ponekad imate potrebu otvoriti bocu vina, to je jedan od pokazatelja sretnog odnosa, ali samo ako butelju podijelite sa svojim partnerom. Dakle, ako stvorite naviku da se povremeno zajedno opustite, to također može biti važan čimbenik zdravog odnosa.

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Michiganu je utvrdilo da parovi koji piju zajedno su sretniji od parova gdje samo jedan od partnera pije. Drugim riječima, parovi koji piju zajedno, ostaju zajedno. Konkretno, oni sa sličnim navikama pijenja su sretniji, jer se to smatra kao neka zajednička poveznica- kao da se odu prošetati zajedno ali uz malu pomoć opijata –vina.

ŠTA JE ISTRAŽIVANJE OBUHVATILO

Tim istraživača je analizirao podatke iz studija starih 10 godina, koja uključuje 2.767 bračnih parova iznad 50 godina u SAD-u. Parovi koji su ispitani u istraživanju, u braku su u prosjeku 33 godine, a za dvije trećine parova ovo je prvi brak.
Svake dvije godine vršena su ispitivanja i razgovori o kvaliteti njihovog braka, uključujući i pitanja o tome jesu li njihovi partneri kritični, zahtjevni, kako se podržavaju međusobno, kako provode vrijeme zajedno. Koliko podržavaju jedno drugo u trenutcima kada su jedno drugom potrebni i na koje načine jedno drugo nerviraju.

Isto tako su bili ispitani o svojim navikama pijenja – ako piju, koliko često piju i koliko količinski upražnjavaju alkohol.

KAKO IMATI SRETAN ODNOS: ŠTA JE ISTRAŽIVANJE OTKRILO

Podaci su pokazali da u više od polovine parova koji su uključeni u istraživanje, oba partnera piju. Muževi više od svojih žena. Ali i zanimljiv podatak je kako kod nekih parova postoji bračno nezadovoljstvo, jer žena pije, a muž ne.

Čini se da količina alkohola nije previše utjecajna – iako su parovi mogli navesti različite količine. Jedina mana će biti ako jedna osoba u braku ima problema s alkoholom što dovodi u pitanje bilo koji odnos.

Studija je također istaknula kako parovi utječu jedni na druge sa svojim navikama pijenja kada provode više vremena zajedno. Bilo da idu na godišnji odmor, na vikende ili odlazak u mirovinu. Čini se da zajednička navika-ritual uživanja u alkoholu, je odraz jedno drugog u braku, naročito ako su dugo godina zajedno.

Međutim, stručnjaci kažu da pijenje u umjerenim količinama jedno s drugim je učinkovit način kako bi se ojačao osjećaj jedinstva, zabave i zajedništva u braku. Važno je imati na umu da se tu radi o sličnim navikama pijenja, istoj količini. Također ističu da parovi ne bi trebali početi više pit ili promijeniti način na koji piju u nadi da će poboljšati odnos. Međutim, autor studije dr. Kira Birditt sugerira kako je dobro da se ponekad jedan partner suzdrži od alkohola ukoliko je drugi prestao.

“Nije nam bila namjera da potaknemo ljude da počnu piti ili da promijene način na koji piju. Nismo sigurni zašto se to događa, ali stoji u potpunosti da parovi koji provode više slobodnog vremena zajedno imaju bolje bračne kvalitete.“

Dakle, ako želite znati kako imati sretan odnos – bilo da ćete uživati u dugim šetnjama, zajedničkom trčanju, odlazak skupa na sate yoge, kuhanja…bilo što. Ulijte jedno drugom čašu vina i uživajte u zajedničkom kvalitetnom vremenu. Drugim riječima, ako se međusobno poštujete, čaša vina može samo još potaknuti i nježnosti u odnos jer vas opusti, samo se pobrinite da ne dođe do opakog mahmurluka sljedećeg jutra.

 

(izvor: index,hr)

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!