Ne, ipak nas ne zanima kako zvijezde, koje gomilu love troše na kozmetičare, luskuzne tretmane, preskupe preparate i plastične hirurge, izgledaju bez šminke. Ali obične žene, one koje se ne stide da svoje bubuljice, podočnjake, bore pokažu u krupnom planu i demonstriraju koliko šminka mijenja, e to je već nešto.

Zašto? Zato što pružaju pravu dozu motivacije da sebi izgledamo ljepše baš kada se osjećamo najgore. Znate one situacije u kojima se zahvaljujete raznim ljudima koji su izmislili sve pametne stvari za olakšavanje svakodnevice? I nikada ne pogledate ko je izmislio mašinu za suđe, klima uređaj, uloške,… Za prvu šminku ne možemo baš da se zahvalimo jednom čovjeku jer historija šminkanja seže u daleku historiju.

Egipćani su oko 3500 godina prije nove ere prvi pravili kreme od ulja i biljaka i depilirali tijelo, dok su za usne koristili crveni antimon, sjenke su pravili od usitnjavanja mineralnog kamenja, a oči su iscrtavali crnim kajalom. Oko 1910. godine nastale su kozmetičke kompanije koje su počele sa masovnom proizvodnjom šminke.

Sada pogledajte transformacije žena s Pinteresta.

 

Izvor: Noizz.rs

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!