Visoke temperature nisu opasne samo za ljude, opasne su i za ljubimce. Najveća opasnost je toplotni udar i sunčanica, no psi mogu zadobiti i opekotine, isto kao i ljudi.

Neke pasmine su osjetljivije na visoke temperature i izlaganje suncu. Većinom su osjetljiviji psi s kratkom dlakom, no i dugodlaki psi mogu nastradati.

Najizloženija područja su njuška, oči, uši, trbuh i šape. Kao i kod ljudi, vrlo je važno primijetiti prve znakove da ste sa svojim ljubimcem na suncu ili u šetnji predugo.

Prvi znak predugog izlaganja suncu je crvenilo koje nikako nije bezazleno. Ljubimci će imati potrebu počešati se po ozlijeđenim mjestima i time sebi mogu pogoršati stanje i napraviti ranu te je inficirati.

Crvenilo može biti znak i drugog stadija opekotina te se kao posljedica može javiti groznica, pa u tom slučaju svakako otiđite veterinaru.

Ono što je jako važno je da pazite na šape. One ne mogu izgorjeti na suncu, ali mogu nastradati od vrućeg asfalta ili pijeska. Ako je vanjska temperatura 30 stepeni Celzijusa, asfalt izložen suncu se može zagrijati i do 60 stepeni.

Šape možete zaštititi raznim melemima, ali ako imate izbor, izbjegavajte šetnje po asfaltu i dugotrajno izlaganje suncu.

Kako biste bili sigurni da asfalt nije prevruć, možete napraviti mali test. Prislonite dlan na asfalt i držite ga deset sekundi, a ako ne možete izdržati i prevruće vam je za ruku, svakako ni vašem ljubimcu neće biti ugodno hodati.

Jedna od velikih grešaka koje vlasnici često rade je šišanje pasa tokom ljeta. Dlaka je prirodni izolator, psa čuva ljeti od topline, zimi od hladnoće, i šišajući je na kratko tokom toplih mjeseci psa izlažemo direktnom pregrijavanju.

Izvor: Coolstyle.ba

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!