Tokom posjete studentima na Trinity College u Dablinu, Angela Merkel je odgovarajući na njihova pitanja, rekla i koja su to književna djela kojima se ona iznova vraća i stalno uči iz njih.

Prvo je spomenula Bibliju. Nije iznenađujuće previše, ukoliko znamo da joj je otac bio sveštenik.

A odmah zatim Geteovog Fausta. Ona je u svom intervjuu Wall Street Journal-u citirala ovo veliko djelo svjetske književnosti, svrstavajući ga u svoje omiljene knjige. Prekomjerna žudnja za znanjem i traženjem smisla u životu odvode Fausta u ludilo. On prevazilazi sve granice i sklapa pakt sa Mefistofelesom. Za Angelu Merkel ova knjiga je upozorenje čovjeku kako bi pronašao mjeru i svoje mjesto. Veoma aktuelna poruka u doba kada čovjek otkriva nove granice, mogućnosti i traži način da ih prevazilazi.

Braća Karamazovi (Dostojevski) – Sigmund Frojd tvrdi da je ovo najveći roman ikada napisan. Angela Merkel ga je izabrala kao jednu od najvažnijih knjiga u njenom životu i kaže da je jedno od najvažnijih pitanja u romanu pojam slobode. Da li je sloboda čovjeku preveliki teret? (Ona odlično govori ruski, pa ga je čitala u originalu.)

Kao četvrtu knjigu ona je izdvojila Madam Kiri, koju je napisala Eva Kiri. Marija Kiri je za Angelu Merkel bila inspiracija još od djetinjstva. Postala je poznata po svojim naučnim dostignućima, dva puta dobila Nobelovu nagradu i umrla od posljedica radijacije, kojoj je posvetila najveći dio svog naučnog rada. Ono što je posebno inspirišuće je privatni i profesionalni život koji su vodili Marija i Pjer Kiri, podjednako posvećeni jedno drugom i svom naučnom radu.

Izvor: Lola magazin

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!