Pisac Robert Stivenson je jednom rekao “Brak je dug razgovor, s povremenim sporovima”. Prije ili kasnije, svaki par prolazi kroz krizu i to je apsolutno neizbježno. Dobre vijesti su da kada se suoče sa krizom, supružnici dostižu novi nivo u svom odnosu i otkrivaju nove načine da budu srećni jedno s drugim. Nema potrebe da se plašite bračnih kriza jer je to znak da se vaš odnos razvija. Najvažnije je da ne odustanete i pronađete način da prevaziđete poteškoće jer moramo dokazati da riječi koje smo obećali “i u dobru i u zlu” nisu samo retoričke.

1. godina braka: Faza realizacije

Sjajna pjevačica Pink je sama zaprosila svog dečka. Međutim, par je raskinuo godinu dana kasnije… A onda su se ponovo pomirili! Sada podižu dvoje djece. Rita Demarija, bračni i porodični terapeut, ovu krizu naziva “faza realizacije”. Obično se dešava nakon 6-12 mjeseci zajedničkog života. Zaljubljenost prestaje i vi vidite partnera onakvog kakav zaista jeste sa svim slabostima i ponekad ne baš prijatnim navikama (koje ste ranije ignorisali).
“Ovo je vrijeme da naučite da radite kao tim”, kaže Dimarija. Šta bi trebalo da radite?
“Ako niste razgovarali o ozbiljnim temama kao što su finansije, djeca, posjete rođaka, slobodno vrijeme itd., vrijeme je da to učinite sada”, savjetuje psiholog Beverli Hejman. Razgovarajte iskreno o sopstvenim vrijednostima i prioritetima. Postoji vjerovatnoća da se nećete u potpunosti poklopiti sa partnerom i da ćete morati da pronađete kompromis. Veoma je važno da imate čvrst dogovor o gorućim pitanjima u ovom periodu.

3-4 godine braka: Opasna “zona komfora”

Brak Madone i Šona Pena trajao je samo 3 godine, ali oni u svojim intervjuima kažu da još uveijk vole jedno drugo. Možda su prenaglili sa razvodom? Istraživanje sprovedeno na 2000 britanskih bračnih parova, pokazalo je da supružnici nakon tri i po godine počinju da uzimaju jedno drugo zdravo za gotovo, radije spavaju nego što vode ljubav i prestaju da govore “volim te” jedno drugom. Sa jedne strane, ovo je sjajan osjećaj sigurnosti i opuštenosti, ali sa druge strane neke neprijatne aktivnosti kao što su držanje otvorenih vrata od kupatila i nošenje otrcane pidžame postaju normalne u vašim životima. Mada je 82% ispitanika reklo da je srećno u braku, 49% je pomenulo da bi voljelo da je njihov partner romantičniji. Šta bi trebalo da radite? Morate održati određeni stepen emotivnog inteziteta u životu. Češće udjeljujte komplimente partneru i pohvalite njegova dostignuća. Ne morate uvijek reći baš sve što vam je na umu. Ako vidite da postoji problem, započnite nježno razgovor bez optuživanja. Najprije pogledajte unutar sebe, savjetuje porodični psiholog Džon Gotman. Brak se razvija kada su partneri u stanju da vide sebe tuđim očima i shvate koliko doprinose ili ne doprinose odnosu.

5-7 godina braka: Opasna 7. godina

Dejvid Švimer iz “Prijatelja” i njegova supruga Zoe Bakman, objavili su da žele da naprave pauzu nakon 7 godina braka. Njihovi obožavatelji se nadaju da je ovo privremena odluka. U zapadnjačkoj psihologiji, sedma godina braka se smatra za kritičnu godinu. Do tog perioda, par ima usaglašen život, uređen odnos, a supružnici tretiraju jedno drugo kao da su na auto-pilotu, što je velika greška. Zainteresovanost i privlačnost se smanjuju usljed rutine. Čini se kao da partneri znaju sve jedno o drugom. Ponekada se par odlučuje da ima dijete (ili drugo dijete) kako bi spasili brak, ali upamtite da je dijete osoba za sebe, a ne spasilac. Šta bi trebalo da uradite? Robert Taibi, porodični terapeut, predlaže sljedeće:

1. Imajte otvorenu komunikaciju. Razgovori ne smiju biti formalni kao što su “Kakav ti je bio dan?”, “Dobar”, već iskreniji i emotivniji.
2. Rješavajte probleme čim se pojave, ne dozvolite im da se gomilaju.
3. Slušajte sebe. Procjenjujte vaš odnos s vremena na vrijeme, osvježite listu svojih želja i viziju budućnosti. Podijelite svoje misli sa partnerom.
4. Razgovarajte o budućnosti svog odnosa. Kakve planove imate za sljedeću godinu, ili sljedećih 5 ili 10 godina? Opet, ključ je u otvorenosti i iskrenosti, a ne ljubaznosti i neodređenosti.

10-15 godina braka: “Teško doba”

Megan Foks i Brajan Ostin Grin umalo su se razveli nakon 11 godina provedenih zajedno. Ipak, uspjeli su da sačuvaju brak i par sada ima troje djece. Nedavne studije su pokazale da je 10. godina prekretnica svakog braka. 2 000 udatih žena iz SAD-a, izjavilo je da im je 11. godina braka bila najteža. Žene imaju ogroman teret odgovornosti u ovom periodu: moraju da brinu o djeci, kući, a takođe moraju i da rade. Kako nikada nemaju vremena, kvalitet odnosa sa partnerom se smanjuje. Muškarac više ne doživljava svoju suprugu kao privlačnu ženu. Statistički podaci pokazuju da prosječan brak u Evropi traje 11 godina. Šta bi trebalo da uradite? Dobra vijest je da ako prevaziđete ovu krizu, zadovoljstvo u vašoj vezi će rasti sljedećih 20 godina. Porodični terapeuti Dana Filmor i Ejmi Barnhart preporučuju da se odnosite prema svojoj vezi sa humorom, kao i prema sebi. Češće se smijite zajedno i smanjite nivo očekivanja. Možda vaš brak nije savršen, ali da li je toliko loš? Fokusirajte se na pozitivne strane vašeg braka i partnera.

20-30 godina braka: Kriza srednjih godina i “sijedi razvod”

Deni Devito i Rea Perlman rastali su se nakon 30 godina braka i šokirali svoje obožavatelje. Međutim, godinu dana kasnije, shvatili su da su napravili grešku i pomirili se. Kriza nakon 20 godina braka se dešava zbog lične krize srednjih godina svakog od supružnika. Efekat se povećava takozvanim sindromom “praznog gnijezda” kada djeca odrastu i napuste porodični dom, a supružnici ostanu sami kao na početku veze. Supružnici osjećaju da je njihov brak istrošen je su ispunili svoju misiju. Američki psiholozi nazivaju ovaj razvod “sijedim razvodom” jer su supružnici do ovog perioda već osijedeli. U posljednje vrijeme, raste broj ovakvih razvoda. Šta bi trebalo da uradite? Nemoje se distancirati jedno od drugog. Potražite drugi smisao vas kao para. Ako supružnici ignorišu bračne probleme dok podižu djecu, kada ostanu sami ti problemi se mogu samo intezivirati. Sa druge strane, imate više vremena da ih riješite. To je sjajna prilika da obnovite svoj brak. Zajedno se bavite sportom, stvarajte nove zajedničke ciljeve kao što su putovanja, novi poslovi, učenje jezika i bilo šta drugo što će vam pomoći da stvorite nezaboravna iskustva.

Neuobičajene preporuke za prevazilaženje bračnih kriza

Mort Fertel, stručnjak za odnose, smatra da popularne preporuke za spašavanje braka kao što su dijeljenje osjećanja sa partnerom i posjeta porodičnom psihologu, nisu uvijek efikasne jer ne definišu šta bi trebalo tačno da uradite da prevaziđete krizu. Evo nekih neuobičajenih preporuka Morta Fertela kako da spasite svoj brak:

1. Spasite svoj brak sami. Obično se vjeruju da se brak može spasiti samo ako su oba partnera spremna da rade na problemima. “Napori jedne osobe mogu promijeniti dinamiku braka i motivisati tvrdoglavijeg supružnika da se pridruži tom procesu“, kaže Mort Fertel.
2. Ne postavljajte sebi pogrešna pitanja. Ne pitajte sebe “Da li sam izabrao pravu osobu za supružnika?” Ključ uspješnog braka nije pronalaženje prave osobe, već učenje kako da volite onu koju ste našli. Ljubav nije sreća, već izbor.
3. Razdvajanje vas udaljuje, a ne zbližava. Razdvajanje, koje navodno može osvježiti vaša osjećanja, može da vas udalji još više, naročito tokom bračnih kriza kada vam je cilj da se ponovo zbližite.
4. Razgovarajte manje o problemima. Razgovanje o bračnim problemima ne samo da ih ne rješava, već ih produbljuje i dovodi do svađa i ljutnje. Razgovarnje o problemu ne znači da ste ga riješili. Manje razgovarajte, više radite. Pronađite prave načine da riješite poteškoće.
5. Nemojte misliti da će vam terapeut dati prave odgovore. Terapije pomažu supružnicima da razgovaraju jedno s drugim i razumiju gledište onog drugog, ali neće vam dati odgovore kako da spasite brak. Kao rezultat, par je veoma razočaran nakon terapije.
6. Ne govorite rođacima i prijateljima o bračnim krizama. “Jedna od najvažnijih vrijednosti braka jeste povjerenje, pa je zato razgovor sa rođacima ili prijateljima o braku ili supružniku velika greška. To je narušavanje povjerljivosti između supružnika i to je pogrešno.”

Bonus:

2017. godine, jedan od najstabilnijih holivudskih parova, Ozi i Šeron Ozborn, proslavili su 35. godišnjicu. Oni su prošli kroz različite poteškoće u svom braku, ali su uspjeli da sačuvaju ljubav.

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!