Aleksandra Savić je vizionarka, aktivistica, svestrana i dosljedna ličnost koja vjeruje u slobodu i solidarnost. Lični i profesionalni razvoj temelji na kontinuiranom radu na sebi, svjesna vrijednosti znanja i vještina, te veoma osviještena o važnosti i značaju timskog rada i civilnog društva.

Povratkom u Mostar, svojoj lokalnoj zajednici značajno doprinosi kroz humanitarni i volonterski rad, ulaganja, edukaciju građana u oblasti ljudskih prava i javnog predstavljanja, zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, filmsku, muzičku i kreativnu industriju, razvoj i međunarodnu saradnju u cilju trajnog očuvanja mira, uspostavljanja veza sa svijetom, pomažući mladima u izgradnji kulturnog identiteta i razvijanja kritičkog razmišljanja.

U Bosni i Hercegovini pionir je kulturnog turizma i kreativne industrije kroz jedinstven projekt Srce Hercegovine, prepoznat i na regionalnom nivou.

Autor je dokumentarno-umjetničkog filma „Na tromeđi tradicije, sadašnjosti i budućnosti“, koji je svjetsku premijeru imao u Londonu.

Idejni je tvorac jedinstvenog experimentalnog projekta Club Aleksa, kojim je uspjela etablirati nezavisnu kulturnu scenu u Mostaru i predstaviti više desetina respektabilnih umjetnika i javnih ličnosti, te biti vjetar u leđa neafirmisanim stvaraocima.

Ovaj kultni klub bio je platforma za povezivanje i podršku NVO sektora, solidarnosti, demonstracije snage i uloge pojedinca u društvu, te važnosti građanske odgovornosti kroz sve aktivnosti kluba.

Pokrenula je prvi internacionalni Mostar World Music Festival edukativnog karaktera, putem kojeg je mladim muzičkim talentima iz BiH obezbijedila iskustvo i afirmaciju na evropskoj muzičkoj mapi.

Aleksandra Savić rođena je u Mostaru, studiranje Književnosti započela je u rodnom gradu, a studijske dane završila na Pravnom fakultetu Prištinskog univerziteta.

Bogato višedecenijsko iskustvo u civilnom sektoru profilisalo je u nezavisnog motivacionog trenera i konsultanta, a na Akademiji za mlade lidere u Sarajevu angažovana je kao predavač.

Dobitnica je priznanja „MIMAR MIRA“ za predan i prepoznatljiv doprinos u građenju i afirmaciji mira u u teškom postratnom periodu.

Oni koji je dobro poznaju zovu je „Ona koja pomjera brda“.

Registrujte se jer je ostalo još jako malo vremena do početka najvećeg regionalnog događaja ovog proljeća. Idemo #HrabroŽenski #SlavimoUspjeh

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!