Pisati o tome ko je i kakva je suvremena žena ne mogu drugačije nego da pišem o slobodi, odlučnosti, neposluhu, nepristajanju, odličnosti, odricanjima, mogućnostima i nemogućnostima, prepoznavanju i neprepoznavanju, prihvatanju i neprihvatanju, ogromnom radu i trudu, ogromnom entuzijazmu, potcjenjivanju, odgovornosti, ljubavi, sanjarenju i nježnosti. I uspjehu!

Piše: Sanda Kreitmayer

O slobodi, kao slobodi izbora da bude upravo to što želi.

Odlučnosti da misli svojom glavom i uspije u svome naumu.

Neposluhu, koji je često neminovan da bi iskočili iz one prosječnosti kojom se većina, nažalost, zadovoljava.

Nepristajanju, jer ne pristati biti isti, znači otvoriti si put da budeš bolja ili bar drugačija od drugih.

Odličnosti, koja dođe kao rezultat svih ulaganja u svoj karakter, osobnost i svoje djelo.

Odricanjima, jer bez njih je nemoguće ostvariti cilj.

Mogućnostima koje su ogromne, ako ste ih u stanju prepoznati… i nemogućnostima, ako čekaš da ih neko drugi prepozna za tebe.

Prepoznavanju, onoj najvažnijoj esenciji koja te uvjeri da ti to, sem što želiš i znaš da možeš, prepoznaš i na koji način.

Neprepoznavanju, jer nažalost, ponekad, a nekad i prečesto, potcijenimo svoje mogućnosti ili ih uopće ne prepoznamo.

Prihvatanju, jer kad prihvatimo činjenicu da je svaka od nas na svoj način, jeidinstvena, sposobna, moćna i odlučna, sve postaje moguće.

Neprihvatanju, nametnutih okvira ponašanja, razmišljanja, djelovanja…, a koje nam otvara put.

Ogromnom radu, bez kojeg je svaka želja samo misao na papiru ili u glavi. Ogromnom trudu, koji se mora uložiti da bi se uspjelo.

Ogromnom entuzijazmu bez kojeg ni jedna zamisao ne bi bila provedena ni realizirana u današnjem svijetu.

Potcjenjivanju, sa svih strana, od najbližih, od strane kolega, nadređenih, moćnih i odgovornih.

Odgovornosti, iza koje stojimo, kao svjesne, moćne, sposobne i vrijedne.

Sanjarenju jer iza svakog sna stoji potajna želja da ga ostvarimo.

Ljubavi i nježnosti koje su kruna našeg življenja i postojanja i koje nas kao takve obilježavaju i čine ljepšim i boljim!

Suvremena žena ima sve ovo, ima još i više! Zato danas imamo žene koje su članice akademija nauka i umjetnosti, predsjednice država i vlada, izuzetne poduzetnice, nenadmašne umjetnice, neurokirurginje, dobitnice najvećih priznanja iz svih sfera i oblasti života…Danas žene lete u svemir, voze avione, ali i traktore, vode mala poduzeća ali i upravljaju ogromnim koncernima, a i dalje rađaju, majke su i  žene, supruge, dobre kćerke i odane prijateljice.

Svaka je od nas u određenom životu prepoznala i prihvatila sve ove izazove i dokazala koliko je svestrana, posebna, jaka, nezamjenjiva… Prepoznavajući i prihvatajući sebe, kao drugačiju, posebnu, jaku, odlučnu, nepokolebljivu, sposobnu, ustrajnu i smjelu, žene su postale nezaobilazan i nezamjenjiv subjekt modernog društva, bez kojih je nezamisliv bolji i ljepši svijet. Svaka u svome okruženju, koristeći i raspolažući svojim talentima, sposobnostima, umijećima i znanjem, žene stvaraju svijet budućnosti, jedan bolji, pravedniji i ljepši svijet.

Prilike da se te i takve žene suretnu na jednom mjestu, upoznaju, sprijatelje, povežu, ujedine, pa i zavole, danas nisu tako česte. Zbog toga ovaj Festival suvremene žene ima takav ogroman značaj i pruža tako velike mogućnosti. Zašto ih ne iskoristiti, za dobrobit i boljitak nas i naše djece, našeg grada, zemlje i regije.

Stoga, hvala organizatorima na ideji, i da ne nabrajam ponovo, na svemu onome što su u sebi i nama prepoznali, a stoji na početku ovoga teksta.

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!