Tražite li ideju kako dotjerati svoj dom bez previše muke i financijskih izdataka, onda je statement zid svakako trend o kojem bi mogli razmisliti.

Statement zid se odnosi na jedan zid u domu koji će privlačiti pažnju, koji ćete urediti tako da postane fokus prostorije i prepoznatljiva tačka u interijeru. U takav zid čak neće biti uloženi sati i sati posla, a transfomisat će utisak cijelog stana.

Zamislite samo tu jednu površinu u stanu prekrivenu tapetama ili nekom genijalnom bojom – jedan zid može postati vaše umjetničko djelo ako mu se dovoljno posvetite. U nastavku donosimo ideje kako to možete postići, neke su jednostavnije, druge komplikovanije, ali sve dolaze s istim wow efektom.

MOOD BOARD

Bojite li se ulaziti u trajnije projekte kao što su nova boja na zidu ili tapete, nešto puno jednostavnije je kreiranje vlastitog mood boarda u jednom dijelu stana. Poput galerije, mood board može sadržavati vaše najdraže inspirativne fotografije i citate, izreske iz časopisa i slično, sve posloženo po bojama i tačno vama ispred nosa. I ono što je najbolje – može se mijenjati kad god poželite.

NIJANSA KOJA PRIVLAČI PAŽNJU

Dovoljan je samo jedan zid upečatljive boje da podigne atmosferu u cijelom stanu. Ako se ne možete odlučiti za spavaću ili dnevnu sobu, razmislite o trpezariji ili hodniku – vaš će stan odmah dobiti nevjerovatan cool faktor. Pogotovo ako izaberete trendi nijansu, kao što su trenutačno smaragdno zelena i boja terakote.

KUĆNA GALERIJA

Sve vaše fotografije i slike, uokvirene i na jednom zidu. Nekadašnja galerijska praksa napuštena je davnih godina, ali zašto je ne biste vratili u svoju trpezariju, naprimjer. Kao i na mood board zidu možete kombinovati inspirativne citate, uokvirene poruke, fotografije, plakate pa i same slike da tvore vašu ličnu priču.

CUSTOM BOJA KOJA POSTAJE UMJETNIČKO DJELO

Umjesto klasičnog premaza u određenoj boji, možete se poigrati kistom te stvoriti nešto samo vaše i posve unikatno. Kako je nastao zid u genijalnoj Kuživancija kuhinji možete doznati ovdje.

TRENDI TAPETE

Tapete su apsolutni hit već nekoliko godina i volimo njihovu sposobnost da transformišu utisak cijele sobe. Za nekoga će možda biti previše moćne i upečatljive da bi ih stavio u dnevnu sobu, no zato je dječja soba savršeno igralište za ovaj trend.

DOJAM NEDOVRŠENOSTI

Nekoliko Instagram blogerica ključne je zidove u svom domu uredilo tako da odišu starinom i nedovršenošću, kao da se boja guli i kao da se radi o zidu starom vjekovima. Ovo je možda najekstremniji primjer, no definitivno i najfotogeničniji pa će hrabri profitirati s ovom odlukom – o njihovom zidu će svi pričati.

Izvor: journal.hr

Komentari

Komentari