Osim što su Franuzi poznati kao nacija koja njeguje značaj dobrog stila, oni jednaku pažnju posvećuju svojoj tradicionalnoj kuhinji.

Gastronomija je oblast koja zauzima veoma važno mjesto u njihovim životima, te će vam tipična Parižanka rado prepričati svoj omiljeni kulinarski recept, aperativ koji se sjajno slaže sa jelom, kao i desert koji obavezno slijedi na kraju obroka.

Osim dobro poznatih kroasana, koji se od ranog jutra širi poznatom ulicom Boulevard St. Germain Francuzi posjeduju još neke specijalitete, kao i dobro razvijene vještine u pripremi hrane.

Zato smo se pitali koja je tajna njihove ishrane, koja se smatra veoma cijenjenom.

Evo o čemu je riječ.

# Tečna glukoza

Prost šećer je veoma zastupljen u pripremi jela, i upravo on čini deserte mekanim i sočnim. Francuzi za većinu svojih recepata koriste glukozu u tečnom stanju, koja je idealna za pripremu kolača i ostalih gastro specijaliteta.

# Dobar plan pripreme

Nije bitno da li pripremate Mug kolač (iz mikrotalasne) ili spremanje deserta za neku važnu večeru: uvijek imajte plan kuhanja! Spremanje hrane se smatra naukom koja se zasniva na određenim pravilima, te se ne možete u posljednjem minutu sjetiti da ste zaboravili da stavite maslac, ili jaja na sobnoj temperaturi. Jednostavan način da pravite jelo je da prvo pročitate recept i zamislite tačno po redoslijedu kako ćete ga pripremati, u kojim posudama i koliko vremena će vam biti potrebno da odvojite.

# Zavolite pripremu

Mise en place je poznata francuska fraza koja označava postavljanje stvari na pravo mjesto. Dakle prije nego što počnete sa spremanjem, prvo izaberite posuđe i obratite pažnju na sve detalje koji mogu da unaprijede vaše jelo.

# Ne zaboravite glazuru

Kada vidite svjež i sjajan voćni tart, budite sigurni da se tajna krije u glazuri. A sve što treba da uradite je da stavite žele u posudu sa vodom, a zatim obogatite voćem. To će učiniti da vaše voćni desert postane predivan, a voće će zadržati svježinu.

# Dodajte maslac

U Francuskoj se može kupiti specijalni maslac za kroasane, koji čini većinu njihovih recepata za pripremu peciva. Ako planirate da pravite kroasane, ostavite maslac na sobnu temperaturu, a zatim isijecite komadiće i zavite u papir za pečenje.

Izvor: Elle.rs

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!