S razlogom mnogi muškarci vjeruju da je gesta darivanja cvijeća jedan od najboljih načina da se osvoji žensko srce. Darivanje cvijeća uvijek nosi određenu simboliku, a ovisno o boji i vrsti cvijeća, ta simbolika može biti različita.

Bez obzira na to koje skriveno značenje ima određeno cvijeće, rijetko će ga koja žena na Valentinovo odbiti jer čak i ako ga ne voli zna cijeniti namjeru.

Darivanje cvijeća ide daleko u historiju, negdje između 12. i 13. stoljeća, kada je samo tumačenje cvjetnih poruka usavršeno u Japanu i Kini. No, Europa je upoznata sa darivanjem cvijeća tek u 18. st a najviše kako bi izrazila ljubav.

Za Valentinovo se već godinama najviše kupuju pojedinačne crvene ruže a slabije buketi. Možda se ove godine trend promjeni pa muškarci odluče u restoran ponjeti i buket ruža. Crvenih, naravno. Crvena boja je nazaobilazna za Valentinovo.

Ove godine preporuka je darovati raskošne crvene bukete poput bršljana koji simboliziraju ljubav.

LEGENDA O RUŽI

Iza najpopularnijeg valentinovskog cvijeća, ruže, krije se i legenda prema grčkoj mitologiji. Afrodita, boginja ljubavi, ljepote, požude i spolnosti, imala je ljubavnika koji je bio strastveni lovac. Jednog dana on je odlučio krenuti u lov iako ga je ona molila da ne ide. Očajna, Afrodita ga je počela tražiti. Trčala je pod oštrom kamenju ne mareći za posjekotine. Išla je dokle su je noge nosile i našla ga je kako leži mrtav. Zamolila je Zeusa da ga oživi. Isprva je odbio ali kada je vidio koliku tugu nosi u očima, odlučio je da će ga vraćati među žive svake godine na tri mjeseca a da će iz svake kapi njene prolivene krvi izrasti jedan čudesan, prelijep cvijet- ruža.

Related image

SKRIVENO ZNAČENJE CVIJEĆA

Jedna crvena ruža
Samo jedna crvena ruža obično simbolizuje ljubav, ali ako dobijete ružu u tamnocrvenoj boji to bi moglo značiti da darodavac vjeruje da ste stidljivi i da vam treba podstrek za više samopouzdanja. Ukoliko vam je neko poklonio crnu ružu, nemojte se uvrijediti, ali ovakvo cvijeće je po nekim vjerovanjima za vještice.

Uvela ruža
Nema mnogo dileme šta znači kada dobijete uvelu ružu: “Ne želim da te vidim nikada više.”

Žuta ruža
Simbolika žute ruže može da označava uživanje ili ljubomoru, ili da neko želi da vam bude samo prijatelj.

Žute hrizanteme
Buket žutih hrizantema je najbolji poklon da nazdravite nekome ili mu čestitate, ali u viktorijansko vrijeme, simbolika ovog cvijeća bila je potpuno drugačija. To je bio simbol uvrede i poniženja.

Narcis
Danas se žuti narcisi koriste kao simbol u kampanjama za podršku u istraživanjima liječenja karcinoma, ali nekada davno koristili su se da izraze divljenje nekom vitezu.

narcis

Bijela ohrideja
Elegantan cvijet za elegantnu damu! Ovo se naročito odnosi ako ste ovaj nježni cvet namijenili dami koja je starija od vas. To znači da se divite njenom šarmu i gracioznosti. Često se preporučuje da bijelu orhideju namijenite svekrvi.

Buket gerbera i ruže
Kombinacija ovog divnog cvijeća bila je popularna tokom viktorijanskog perioda, ali i danas. Ukoliko dobijete ovakav buket, budite ponosni, jer neko želi da vam poruči da ste graciozni i neodoljivi. Također možda da simboliše i tajnu ljubav ili prosidbu.

Ljiljan
Ukoliko dobijete ljiljan, neko želi da vam poruči da ste lijepi! Nekada davno ovaj nježni cvijet nije imao pozitivnu simboliku. Uglavnom se darivao ako nekome želite da poručite “Prezirem vas”. Današnje značenje je sasvim suprotno.

ljiljan

Zumbul
Ovaj divan cvijet prije mnogo vijekova bio je povezan sa grčkim bogom Apolonom. Darivan je nekome prije nego što bi istrčao maraton ili krenuo na dug put. Žuti zumbul je također darivan za iskreno izvinjenje.

Karanfil
Prelijepi karanfili mogu simbolizovati bogatstvo, ali i prenijeti dosta poruka. Ružičasti: “Nikada te neću zaboraviti”, bijeli – nevinost (zato su česta dekoracija na vjenčanjima). Crveni – “Moje srce kuca za tebe”.

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!