Njeno veličanstvo maskara nezaobilazan je detalj u kozmetičkoj torbici svake žene. Kada se šminkamo dešava se da nekada izostavimo rumenilo, sjenku za oči, pa čak i ruž, ali maskaru nikad!

Ona je jednostavno sastavni dio svake male i velike kozmetičke torbice koju nosimo svuda sa nama.

Ukoliko i vi spadate u grupu žena koje imaju i po nekoliko maskara u svojoj trobici ili vam je jednostavno potrebna nova maskara preporučujemo vam  Eveline volume Celebrity.

Eveline volume Celebrity maskara po idealnoj cijeni od 3,10 KM možete naći u Didaco radnjama.

Posjetite radnje Didaco shopa u Tuzli u Ulici Armije BiH broj 1 i u Živinicama, Ulica Alije Izetbegovića br.11.

Da li znate da je maskaru izmislio muškarac?! Francuski hemičar Eugen Rimel u 19.vijeku.  Prezime vam zvuči poznato?

Naime, on i njegov otac 1848. godine osnovali su parfimeriju “Kuća Rimel” i smatraju se začetnicima prve kozmetičke linije.

Eugen Rimel izumio je prvu maskaru na osnovu petrolej gela,  koji iako je bio nezgodan za nanošenje učinio je da maskara ubrzo postane prava senzacija među ženama. Tako je na primjer u Španiji, Turskoj, Grčkoj  naziv za maskaru upravo “rimel”.

Nedugo potom u SAD 1915.  T. L. Vilijams (T.L. Williams) izumio je maskaru u obliku u kojem se danas koristi. A za to je zalužna njegova sestra Mabel.

U pozadini svega je ljubavna priča. Naime da bi pomgao sestri da zadrži dečka, za kojeg su počele da kruže glasine da se viđa sa drugom ženom, Vilijams je pomiješao ugljenu prašinu i vazelin koji su na trepavicama prvo njegove sestre, a kasnije svih žena izgledali senzacionalno. Ljubavni epilog mlade Mabel bio je da se godinu dana kasnije udala za svog dečka.

Vjerovatno se pitate odakle vam je poznato ime Mabel? Naime, Vilijams je nazvao svoju kozmetičku liniju “Maybelline”, kombinujući ime svoje sestre Mabel i riječi vazelin.

A da ne bude da su samo muškarci zaslužni za pojavu i inovacije u proizvodnji maskare pobrinula se Helena Rubinštajn. Ona je 1957. godine kreirala formula koja je maskaru učinila tečnom i kremastom i od tada se pakuje u tubice sa četkicom za nanošenje.

Nakon ove priče vjerovatno će vam svako novo nanošenje maskare od sada biti još zanimljivije.

Komentari

Komentari