Naše Super žene uvijek i svuda plijene pažnju i ostavljaju impresioniranim svakog svog sagovornik ili sagovornicu. Moramo priznati da je tako bilo i sa našom novom Super ženom Dr. sc. Selmom Porobić. O čemu smo razgovarale pročitajte nakon što vam je u kratkim crtama predstavimo.

Dr. sc. Selma Porobić rođena je 17. septembra 1975. godine u Sarajevu. U Tuzli je završila opću osnovnu i nižu muzičku školu (odsjek klavir),  srednju muzičku školu na dva smjera u Srednjoj muzičkoj školi Tuzla i to: Instrumentalni odsjek – klavir i Teoretsko-pedagoški odsjek. Muzičku akademiju u Sarajevu završila je 2000. i stekla zvanje profesor teoretsko-muzičkih predmeta. Radi na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli  na užoj naučnoj oblasti Pedagogija.

Od završene srednje škole Selma Porobić radila u Međunarodnoj humanitarnoj organizaciji “Terre des homes” U periodu angažmana, zajedno sa stručnim kolegama učestvovala je u osnivanju nevladine organizacije “Zemlja djece” Tuzla kao i izgradnji Tuzlanskog tinejdžerskog centra “Telex” i područnog odjeljenja, iste organizacije, “Pink” Banovići.

Expert je za strateški razvoj visokog obrazovanja u BiH (trener trenera) za standarde zanimanja i standarde kvalifikacije. Bila je kao član je Etičkog komiteta na Univerzitetu u Tuzli ispred Filozofskog fakulteta. oš od diplomiranja posvećena je kulturnim vrijednostima i moralnim pitanjima vezanim za nastavu i učenje.

Svoje obrazovanje vodili ste kroz muziku. Osnovna, srednja muzička škola a zatim logičnim slijedom muzička Akademija. Zašto ste međutim svoj magisterij i doktorat odlučili okrenuti u pravcu pedagogije?

Moj pravac u profesionalnoj edukaciji je bio čisti splet okolnosti koji mi je svakako donijelo veliko zadovoljstvo u sferi koju zapravo i živim i s kojom živim cio svoj privatni i profesionalni život. Volim rad s mladima i generalno pedagogiju te osjećaj zadovoljstva kada mogu sama s mladima i djecom da učim svaki dan nešto novo te tako tražim nove modele učenja i poučavanja.

Zašto ste se nakon određenog perioda u obrazovanju kao profesorica odlučili za ulaz i u privatni sektor otvaranjem specijalizovan predškolske ustanove Montessori IQ kutak?

Moja želja i cilj je bio da nakon 23 godine radnog staža i dosta iskustva u pedagogiji i radu s djecom i mladim generacijama koji se educiraju za odgoj i obrazovanje mladih generacija poklonim u okviru svog slobodnog vremena i dam gradu nešto novo i stručno. Posebno je zadovoljstvo i ispunjenost u duši kada uz puno ljubavi, a u okviru uže profesionalne specijalnosti mogu prenijeti svoja znanja i pomoći mladim generacijama.

 Zašto baš metoda odgoja Marije Montessori?

       Metoda Marije Montessori je metoda koja omogućavam svakom djetetu o odgojno-obrazovnom procesu individualizirani pristup, te na taj način možemo adekvatno pratiti i osposobljavati dijete spram njegovih individualnih sposobnosti i trenutne zainteresiranosti putem pet Montessori centara kroz koje sva djeca kruže i educiraju se. Ova metoda može uveliko pomoći roditeljima i odgajateljima da se osposobe njihova i naša djeca u zrele i samostalne i samosvjesne osobe koje će se snalaziti u ovom brzom načinu života i izazovima koji ih čekaju u budućem životu.

 

 Odlučili ste se na zaista impresivan poduzetnički korak iz kojeg se vidi koliko vjerujete da pozivinim odgojem mališana možemo mnogo toga unaprijediti. U ovom trenutku Vi na neki način odgajate novu generaciju stoga pitanje je šta mislite o budućnosti Bosne i Hercegovine u rukama upravo tih novih generacija?

Zaista sam ponosna na otvaranje naše ustanove Montessori IQ kutak i svakako je ovo metoda koja će pomoći budućim roditeljima,  odgajateljima i djeci da se izgrade u osobe koje su spremne za normalno funkcioniranje i snalaženje te socijalizaciju novih generacija koje će se kreativnim, inovativnim i praktičnim iskustvima osposobiti za nove izazove koje čekaju Bosnu i Hercegovinu i našu djecu za ulazak u Europu, ali i bolju i jaču budućnost mladih.

U čemu uživate kada ne radite, kako se opuštate?

Moj hobi, ali i stil života koji živim već zadnjih devet godina jeste yoga, uživanje u prirodi i druženju sa svojim najbližima.

Možete li izdvojiti knjigu koja je po Vašem mišljenju najbolja koju ste pročitali u posljednje vrijeme?

Knjiga koja me je posebno dojmila, a koju sam dobila na poklon od bliske prijateljice je „Tajna“ od Rhonda Byrne, koja je potvrdila način i stil mog razmišljanja ka postavljanju viših ciljeva i razmišljanjima o sebi i drugima.

Ukoliko se odmaknemo od svih njenih definicija šta je po Vašem mišljenju i osjećaju muzika?

Muzika smo mi sami, i kada sebi to osvijestimo možemo uživati u njoj svaki dan u svakom momentu i svakom trenutku na bilo kojem mjestu. Muzika je za mene život.

Čemu se radujete i šta je za Vas ljubav?

Radujem se suncu, prirodi, druženju s dragim osobama, putovanjima, sitnim ispunjenjima, cvijeću, plesu, muzici i novim izazovima. Za mene je ljubav razumjevanje, povjerenje, pažnja, oprost, ispunjenje duše i srca.

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!