U Sjedinjenim Državama svake se godine među odraslim osobama evidentira oko 40 milijuna novooboljelih od anksioznih poremećaja, a nova je studija pokazala da se kod starijih osoba kojima se s godinama osjećaj brige i straha pojačava nerijetko razvije Alzheimerova bolest.

Dr. Nancy Donovan, gerijatrijska psihijatrica u bostonskoj Brigham and Women’s Faulkner Hospital i njezini suradnici su ustanovili da se pojačani simptomi tjeskobe povezuju s visokim nivoom beta-amiloida ili proteinskih fragmenata, nakupina u nervnom tkivu, koje se opet povezuju s razvojem Alzheimerove bolesti u mozgu starijih ljudi s normalnim kognitivnim funkcijama.

Tjeskoba ima veliku ulogu

Dr. Donovan kaže da rezultati njihove studije upućuju na to da pojačani simptomi tjeskobe mogu biti rani znak Alzheimera. Procjenjuje se da u Sjedinjenim Državama danas s ovom bolešću živi oko 5 i pol miliona ljudi, a oko 5,4 miliona ih je starije od 65 godina. Svi tipovi demencija, pa tako i Alzheimerova bolest, uzrokovani su smrću moždanih stanica. Točni uzroci Alzheimera nisu u potpunosti jasni, no znanstvenici vjeruju da ključnu ulogu imaju beta-amiloidi.

Nova američka studija je pokazala da tjeskoba ima veliku ulogu u povećanju nivoa beta-amiloida kod starijih osoba. Ranije su studije pokazale da depresija i tjeskoba mogu biti indikatori Alzheimera s obzirom na to da se simptomi ovih mentalnih poremećaja često pojavljuju u ranijim fazama te bolesti.

Rezultati istraživanja

Dr. Donovan i kolege su u studiju uključili 270 odraslih osoba u dobi od 62 do 90 godina s normalnim kognitivnim funkcijama. Svi su jedanput godišnje tokom petogodišnjeg razdoblja podvrgavani pozitronskoj emisijskoj tomografiji (PET/CT) kako bi se odredio nivo beta amiloida u njihovu mozgu. Simptomi tjeskobe i depresije kod sudionika studije ustanovljeni su uz pomoć pitanja gerijatrijske skale depresije (GDS).

Naučnici su ustanovili da su odrasle osobe s pojačanim simptomima tjeskobe u petogodišnjem razdoblju imale i viši nivo beta amiloida u mozgu što je bila indicija da pojačana anksioznost može biti rani znak razvoja Alzheimerove bolesti. Dr. Donovan je istaknula da svakako treba provesti dodatna istraživanja kako bi se potvrdile pretpostavke, no da se na tjeskobu kod starijih osoba može utjecati, a samim tim i na odgađanje pojave Alzheimerove bolesti. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Psychiatry.

Izvor: net.hr

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!