Opadanje kose samo po sebi nije za paniku, jer je on u određenoj mjeri u potpunosti normalan. Prosječna žena izgubi između 50 i 100 vlasi dnevno – čak i do 150 u nekim slučajevima. Ali kada se treba zabrinuti?

Postoji jednostavan test možete isprobati i sami – uzmite pramen kose koji sadrži oko 60 dlaka među prste i povucite malo snažnije. Obično ispadne između 5 i 8 dlaka što je normalno. A više od 15 vlasi je već zabrinjavajuće. Kako bi oporavili svoju kosu i na vrijeme krenuli u akciju, saznajte jesu li možda neki od idućih problema uzrok vašeg stanja.

Pretjerivanje s proizvodima

Dok stilizirate svoju kosu, često je previše iščešljavate, koristite prevruće aparate (fen za kosu, pegla, figaro) ili možda koristite proizvode koji uzrokuju pucanje vlasi. Pucanje se često zna zamijeniti za ispadanje zbog količine dlaka, ali s obzirom na to da one ne ispadaju iz korijena, to je drugačija situacija. Stoga je najbitnije kosu pripremiti za stiliziranje pomoću brojnih preparata na biljnoj bazi koji će zaštititi vlas i tjeme.

Nošenje iste frizure cijelo vrijeme

Najčešće je u pitanju visoki i jako zategnuti konjski rep koji doslovno stalno čupa kosu na istim dijelovima skalpa. Ako je stalna frizura koja zateže vašu kosu uzrok, to se da lako i postupno riješiti. Uzmite pauzu od repa, pletenica i ekstenzija kako bi vaša kosa dobila priliku za oporavak i mogućnost rasta.

Hormonalni disbalans

Kod hormonalnog poremećaja dolazi zbog smanjenja nivoa estrogena i progesterona te povišenog nivoa testosterona koji uzrokuje opadanje kose. Kod ovog problema najbitnije je utvrditi tačan uzrok hormonalne neravnoteže. On može varirati od problema sa štitnjačom, sindromom policističnih jajnika, ili jednostavno kao reakcija na lijekove koji regulišu hormone. Svakako posjetite doktora i savjetujte se oko ispravne terapije kako bi doveli hormone u red, a jednako s time i svoju kosu.

Kontracepcijske pilule

Kao što smo naveli, ovdje su ponovno u pitanju hormoni koji svojim ”divljanjem” mogu uzrokovati gubitak kose. Dobri hormoni koji potiču rast kose su estrogeni, dok progesteron može utjecati na njezino opadanje. Ako primijetite promjene otkako ste počeli koristiti oralnu kontracepciju, svakako se savjetujte sa svojim ginekologom te napravite još jednom sve pretrage kako bi dobili kontracepciju koja vam odgovara.

Fizička trauma

Traumatičan fizički događaj, kao što je porod ili  povreda, može dovesti do poremećaja u ciklusu rasta kose. Dobra vijest je da, kada se vaše tijelo oporavi od traume (bez obzira kakva ona bila), tako će se i ciklus rasta kose vratiti u normalu i stoga je u ovom slučajnu najvažnije strpljenje.

Stres

Težak emocionalni stres može ponekad izazvati gubitak kose, a često može i dodatno ubrzati gubitak koji je već započeo. U tom slučaju se stvara začarani krug jer stres aktivira opadanje, a stresirate se dodatno od opadanja i tako stalno. U tom slučaju se savjetuju klasične metode borbe protiv stresa. Meditacija, joga i zdrave navike pomažu u obnavljanju ciklusa rasta kose, a ujedno opuštaju tijelo i um.

Loša prehrana

Vitamin A je ovdje glavni problem. Premala količina unosa vitamina A u tijelo to može dovesti do suhe, lomljive kose, a preveliki unos može dovesti do ozbiljnog gubitka kose. Previše vitamina A nije dobro, ali premalo nekih drugih vitamina jednako je loše. Ako vaše prehrambene navike nisu najbolje, probajte unijeti što više proteina i željeza. Njih možete dobiti iz mesa, jaja, ribe i morskih plodova, a sadrže ih i grah, orasi, tvrde žitarice, sjemenke, leća, te špinat.

Izvor: 100posto.hr

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!