Bake su stvorene za sve situacije kada naše replike food blogera i svjetskih chefova pođu po zlu. Što to znači? Ugledamo prekrasnu fotografiju na društvenim mrežama, pronađemo recept i bacimo se na besramno kopiranje zadivljujućeg recepta. Jelo pođe po zlu, izgledom nije ni blizu food porna kojem smo toliko težili, a mi smo gladni i ne baš oduševljeni. Upravo se u tim trenucima vraćamo dobro poznatim utabanim stazama tradicionalne kuhinje.
Riječ je o posve ličnom doživljaju kuhinje koji vežemo uz porodicu i drage trenutke. Eksperimentisanje podržavamo, dapače, i prečesto mu podliježemo, ali još češće se uhvatimo da rukom zapisujemo u rokovnike recepte koje neprestano ponavljamo. Da vam kažemo da posjedujemo originalnu kuharicu Dr. Oetkera iz tridesetih godina prošlog stoljeća u kojoj savjetuju gospodsko ispijanje konjaka s jajima, što biste napravili?
Mi znamo, uzeli bismo rokovnik i prepisali. Šalu na stranu, iz knjižice smo odabrali pet božićnih klasika koji su nas oborili s nogu, a u vašoj izvedbi neodoljivo će pristajati blagdanskoj trpezi. Kako stoji u samom uvodu knjižice tradicijskih recepata, “u svakoj su porodici od najveće važnosti, jer su posvuda stekli potpuno priznanje gazdarica, pa čak i od najosjetljivijih, i to radi najobičnijeg načina zgotovljavanja, radi izvrsna okusa i radi lakog probavljanja ovako priređena peciva. Iskustvo je dokazalo da je svaki neuspjeh isključen čak i kod početnica“.
Ohrabreni, bacite se na posao. Krenimo redom:
1. Božićnjo pecivo
Sastojci: 250 g maslaca ili masti, 250 g šećera, 2 cijela jajeta, 500 g brašna, 1 prašak za pecivo, so, 3 kašike mlijeka
Priprema:
Pomiješajte dobro maslac, šećer, oba jaja, so i mlijeko. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa “tijesto izradi dobro”.
Knjižica recepata savjetuje da tijesto razvaljate debelo kao hrbat od noža, izrežete prema volji male oblike i pečete ih u kalupu namazanom maslacem da dobiju zlatnožutu boju.
2. Linzeri
Sastojci: 150 g maslaca, 150 g šećera,2 jajeta, 100 g fino samljevenih badema, pola paketića, vanilin šećer, malo soka citrusa, 180 g brašna, pola paketića praška za pecivo, voće.
Priprema: Maslacu i šećeru dodajte malo vrhnja, zatim pomiješajte s jajima, bademima, vanilin šećerom i sokom od citrusa, zadnje dodajte brašno dobro pomiješano s praškom za pecivo. Dvije trećine tijesta stavite u kalup, stavite pekmeza ili ukuhanog voća (trešanja, višanja ili šljiva), a od ostalog tijesta učinite mrežu i položite na kolač. Namažite jajetom i pecite na umjerenoj vatri.
3. Orahove kocke
Sastojci: 100 g maslaca, masti, margarina, 1 jaje, 160 g brašna, 700 g badema, 2 kašike mlijeka, prstohvat soli, pola vanilin šećera, kašikica praška za pecivo
Priprema: Tijesto pripremite od maslaca, jaja, brašna pomiješana s praškom za pecivo, badema, šećera, soli, vanilin šećera i mlijeka. Razvaljajte tijesto pola prsta debelo i stavite ga u, kako kažu, “odugački kalup, da se na umjerenoj vatri peče”. Pečen list razrežite u dvije pruge dva prsta debele, razrežite u kockaste komadiće. Svaki komadić namažite s nadjevom od oraha i stavite na njega drugi komadić. Gotove kocke pospite šećerom.
Nadjev od oraha: Pomiješajte 100 g naribanih oraha, 100 g šećera, likerastu čašicu ruma ili vanilijeva likera, 1 kašikica vanilin šećera i nešto vode.
4. Gibanica iz oraha ili maka
Sastojci: 250 g brašna, 800 g maslaca, 3 žumanjka, 200 g šećera, 200 ml vrhnja prstohvat vanilin šećera, pola praška za pecivo, prstohvat soli.
Nadjev s orasima: 100 g oraha, 100 g šećera, 200 g maslaca, 2 kašike meda.
Nadjev s makom: 100 g samljevenog maka, 125 ml mlijeka, 300 g grožđica, 2 kašike meda, 250 g šećera.
Priprema: Od navedene mase pripremite tijesto koje ćete složiti poput maslena tijesta i ostaviti da miruje pola sata. Nadjev pripremate tako da šećer otopite, dodate ribane orahe te maslac i med pa ostavite nadjev da se hladi. Mak kuhate u mlijeku da se smekša, a onda dodate šećer i grožđice. Tijesto razvaljate, razdijelite u dva dijela. U jedan dio stavite makov nadjev, u drugi orahov. Gibanicu savijete i ukrasite je tankim prugama od tijesta u obliku mreže, namažete žumanjkom te pečete u vrućoj rerni.
5. Mramorni kolač
Sastojci: 200 g maslaca ili masti, 500 g šećera, 5 jaja, snijeg iz 5 bjelanjaka, 500 g šećera, vanilin šećer, prašaka za pecivo, 3 kašike kakaa, 1 mala zdjelica mlijeka ili vrhnja
Priprema: Pomiješajte maslac pjenasto, dodajte šećer, žumanjak, vanilin šećer, mlijeko, brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju snijeg bjelanjaka. Razdijelite masu na dva dijela i jednoj polovini dodajte kakao. Stavljajte tijesto kašikom naizmjenično u omašten i s prženim mrvicama posut kalup i pecite kolač 60 minuta. Kako piše u kuharici, okus možete znatno popraviti ako umjesto 500 g brašna, uzmete 250 g brašna i 250 g gustina.
Izvor: vecernji.hr