Zaželjeli ste se pite od jabuka, ali niste raspoloženi za valjanje tijesta? Spasit će vas recept za jednostavni crumble od jabuka sa slanim karamelom koji smo posudili iz kuhinje Sandre Rončević, autorice bloga “O slanom i slatkom”
SASTOJCI (za 6 posudica ili 1 veliku):
Slani karamel:
100 g maslaca sobne temperature
200 ml slatkog vrhnja
150 g šećera
1 kašikica paste od vanilije (ili 2 vanilin šećera/kačikica arome vanilije)
pola kašikice morske soli (dozirajte prema ukusu)
Crumble:
2 veće jabuke
150 – 200 g zobenih pahuljica (drobljenih)
kašikica cimeta
50 – 70 g hladnog maslaca
malo cimeta za posipanje po jabukama
po želji možete dodati i kašiku kokosa te kašiku sjeckanih oraha/lješnjaka
POSTUPAK:
1. Prvo napravite slani karamel. Na umjerenoj vatri zagrijavajte šećer, uz stalno miješanje, sve dok se ne otopi. Kad je šećer u potpunosti otopljen (pazite da vam ne zagori), dodajte na kockice narezan maslac.
2. Kad se maslac otopio, polako dodaite slatko vrhnje. Stalno miješajte drvenom kuhačom, špatulom ili pjenjačom. Kuhajte 3-4 minute. Ugasite vatru, dodajte so i dobro izmiješajte. Ostavite da se karamel ohladi.
Ako nećete odmah koristiti svu količinu karamela, dio izlijte u t i spremite u teglu za kasnije. Karamel u frižideru može stojati i do 2 sedmice. Prije no što ga namjeravate koristiti, pustite ga da se ugrije (ili ga ugrijte u vrućoj vodi par minuta).
3. Zatim pripremite sve za crumble. Jabuke ogulite i narežite na manje komadiće ili ploške. U dubljoj zdjeli izmiješajte zobene pahuljice (ja koristim one drobljene), cimet i na kockice rezani hladni maslac. Sve dobro izradite prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. U posip slobodno dodajte kašiku kokosa ili sjeckanih oraha ili lješnjaka.
4. Složite crumble. Na dno posudica (tzv. porcijašica) stavite kašiku-dvije slanog karamela, na karamel dodajte 2-3 kašike jabuka, jabuke posipajte cimetom, odozgo namrvite pripremljeni posip. Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180°C i pecite 25 minuta. Izvadite iz rernu i pustite da se crumble ohladi jedno 5-10 minuta pa ga poslužite uz kuglu sladoleda od vanilije.
SAVJET: Crumble možete peći i u jednoj većoj posudi za pečenje pa ga vaditi kašikom u zdjelice ili tanjire.
Izvor: zadovoljna.hr