Za pripremu ovog brzog, jednostavnog, zdravog i veganskog deserta trebaju vam dva osnovna sastojka – 200 g gorke čokolade s visokim udjelom kakao ili u ‘očajnom’ trenutku čokolada za kuhanje, iscijeđena vodica iz konzerve leblebije (slanutka) od 400 g i, možda, začin po želji.
No, za početak krenimo s mousseom. Iscijedite leblebije i odvojite tekućinu u posudu za miksanje. Najvećom brzinom istucite tekućinu dok ne postane pjenasta kao istučeni bjelanjak. Spremite je u frižider. Slanutak koji ste iscijedili iskoristite za brzinski hummus ili sličan namaz.
Ne morate ga odmah iskoristiti. Ocijeđen slobodno može još dan dva ‘preživjeti’ u frižideru dok od njega ne napravite omiljeni namaz. Na srednje slaboj vatri rastopite čokoladu te ju lagano miješajući pomalo ohladite. Miješajte je pazeći da se ne stvrdne. Ulijete smjesu u posudice te stavite na hlađenje kako bi se smjesa stisla i dobila tu neodoljivu mousse teksturu.
Provjerite smjesu nakon minimalno pola sata, začinite s malo čilija, usitnjenih oraha, badema ili indijskih oraščića, vanilije i cimeta… Vaš veganski mousse je spreman za serviranje!