Ko je za krišku mramornjaka i šolju bijele kafe? Ako ste raspoloženi za jedan ukusan starinski desert u koji ne ide mnoštvo (skupih) sastojaka, u nastavku pronađite jednostavan recept za mramorni kolač koji je odavna čest gost na našim stolovima.
SASTOJCI:
4 jaja
15 dag maslaca
15 dag šećera
30 dag oštrog brašna
pola praška za pecivo
1 dcl mlijeka
4 kašike kakao praha
2 kašike ruma
krušne mrvice
malo maslaca za mazanje kalupa
PRIPREMA
1. U brašno stavite prašak za pecivo, dobro promiješajte i stavite na stranu. Rastopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
2. Žumanjke i šećer tucite mikserom 2 do 3 minute. Zatim u smjesu polako dodajte rashlađeni tekući maslac i miješajte mikserom dok niste sve sjedinili.
3. Postupno dodajte mlijeko u smjesu, ali sada je polagano miješajte običnom drvenom kuhačom ili špatulom.
4. U posebnoj zdjeli istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Metlice za mikser moraju biti čiste i nikako nemojte koristiti neoprane metlice kojima ste tukli žumanjke jer se bjelanjci onda neće pretvoriti u snijeg.
5. U brašno stavite prašak za pecivo i dobro promiješajte. Ako imate kuhinjsko sito, slobodno možete prosijati brašno i prašak.
6. Pomalo i naizmjence u pripremljenu smjesu žumanjaka, šećera, maslaca i mlijeka dodajte brašno i snijeg. Miješajte lagano dok ne potrošite brašno i snijeg.
7. Odvojite trećinu smjese u drugu zdjelu pa u tu trećinu dodajte kakao prah, rum i promiješajte.
8. Kalup po vlastitoj želji namažite maslacem i pospite krušnim mrvicama koje će spriječiti lijepljenje kolača za kalup još učinkovitijeod brašna, a stvorit će i finu koricu na kolaču. Ako ćete koristiti rebrasti kalup za kuglof, dobro namažite ‘rebra’ tj. nabore.
9. Smjesu u kalup možete stavljati na 2 načina. Jednostavniji je da na dno kalupa stavite svijetlu smjesu, na nju izlijete tamnu i zatim viljuškom malo povežete obje smjese. Ako želite da kolač vizualno bude još ljepši, smjese stavljajte u kalup na sljedeći način.
Stavite prvo kašiku svijetle, pored nje kašiku tamne i tako naizmjenično punite kalup dok niste pokrili dno. Zatim ostatak smjese rasporedite obrnutim slijedom tako što ćete na svijetlu smjesu na dnu kalupa staviti kašiku tamne, a na tamnu smjesu kašiku svijetle i tako puniti kalup dok ne potrošite svu smjesu. Na kraju uzmite viljušku i povežite smjese tako što ćete viljušku uroniti u nju i micati u obliku broja osam tj. pokretom ruke imitirati način pisanja osmice.
10. Stavite kalup u rernu zagrijanu na 180 stepenia Celzija i pecite između 30 i 40 minuta. Kolač je gotov kada se odvoji od kalupa i kada svijetli dio poprimi zlatno žutu boju.