Potrebno je:
- 60 g listova nane
- 1 litar vode
- 1 kg šećera
- 1 kesica želatina u prahu
Priprema
Listove mente dobro operite i isjeckajte, prelijte vodom i stavite na šporet da provri.
Sklonite šerpu sa vatre i ostavite je desetak minuta poklopljenu da se prohladi.
Pažljivo procijedite sok kroz gazu i dodajte mu želatin. Sve dobro izmješajte.
Ponovo stavite sok na šporet, povremeno mješajte. Kada provri, dodajte šećer i pustite da vri još jedan minut uz stalno mješanje. Sklonite džem sa šporeta.
Ukoliko se pojavila pjena na vrhu, skinite je kašikom.
Vruć džem sipajte u vruće tegle (ne sipajte do vrha – neka ostane po jedan prst praznog prostora u tegli).
Zatvorite tegle i ostavite džem da se ohladi.
Savjet plus: Ukoliko želite da džem ima intenzivniju, zelenu boju, možete u sok, zajedno sa želatinom, da dodate i par kapi zelene jestive boje i nešto listića svježe nane.