U Organizaciji Udruženja “Vive žene” danas je započelo obilježavanje manifestacije za svijet bez torture, a nizom aktivnosti biće skrenuta pažnja javnosti, žrtvama, medijima i ponajviše nadležnim organima na sve ono što s čim se žrtve svih oblika torture nose.Obilježavanje je počelo simbolično na ovaj datum, 19. juna, koji je prošle godine proglašen kao Međunarodni dan borbe protiv seksualnog zlostavljanja u konfliktu, a trajaće do 26. juna, datuma na koji će biti desetogodišnjica otkako Vive žene obilježavaju dan žrtava torture.

“Mislim da smo daleko od rješenja problema. Mi možemo govoriti o našem radu i o 10 000 osoba koje su prošle tretman u Vive žene, ali i dalje ostaje problem logoraša koji su jedina kategorija proizašla iz rata koji nemaju uređen status po Zakonu o žrtvama torture. Oni svoje zakone rješavaju kroz druge Zakone, međutim, ono što nas brine da mi stalno govorimo o miru, o toleranciji, ljudskim pravima, a svjedočimo da je i u našoj zemlji sve gore, ali i oko nas. Ratovi su svuda oko nas. Mi govorimo o tome šta mi možemo kao civilno društvo da promijenimo da se konačno Zakon o žrtvama torture konačno donese”, istakla je Jasna Zečević, direktorica UG “Vive žene”, te je dodala da se nada da će uskoro biti konačno riješeno nešto, jer je i njoj neugodno da svake godine ponavlja priču o tome i da je vrijeme da se to dovede u red.

Osnovni cilj je podsjetiti javnost u BiH na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i na prisustvo torture danas u svijetu.

U periodu 1992.-1995. godine kroz logore u BiH je prošlo najmanje 200.000 osoba, oko 30.000 ih je ubijeno, a 25.000 silovano. Većina ovih žrtava, ni nakon više od dvije decenije, u BiH nije ostvarila nikakva prava, svakodnevno im se krše osnovna ljudska prava, te žive bez ikakvog “priznanja” od strane države, retraumatizirani i zaboravljeni od svih.

Nermin Mustačević, predsjednik Saveza logoraša Tuzlanskog kantona istakao je da je žalosno da su i nakon toliko godina logoraši žrtve torture s obzirom na to da Zakon o pravima logoraša nije donesen.

“Država uopšte ne vodi brigu o toj populaciji, čak bi voljeli da ih se na neki način riješi. Čekaju da ta populacija biološki izumre. Trenutni položaj logoraša je nezavidan. Mi smo žrtve jedne politike; i sudske i svake moguće politike, prisiljeni smo da plaćamo svoj boravak u logoru. Tamo smo na svaki način maltretirani, tučeni, seksualno, fizički, psihički. Dobili smo odbijenice za nadoknadu naših šteta, a pored toga što smo dobili odbijenice, dobili smo presudu da moramo platiti sudske troškove koje je proizvela naša tužba”, rekao je Mustačević.

Sve aktivnosti povodom obilježavanja SVIJETA BEZ TORTURE možete pratiti na službenom Facebook stranici UG “Vive žene”.

Izvor: Kameleon

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!