Ukusna i ljekovita crvena ribizla je u narodu poznata od davnina. Sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteine, a kalorije u tragu. Prebogata je karotenom koji u organizmu sintetiše vitamin A, važan za zaštitu sluzokože i pospješivanje razmene materija na ćelijskom nivou.
Bobice sadrže čak polovinu dnevnih potreba vitamina C, zbog čega se preporučuje kod avitaminoze.
Visoke koncentracije vitamina C čine da je ova voćka izuzetan antioksidans koji pomaže u sprečavanju različitih oblika karcinoma.
Dobar je i izvor vitamina K, pa se preporučuje za održavanje zdravlja kostiju, jer aktivira osteokalcina koji pomaže ugradnju kalcijuma u kosti.
Obezbjeđuje i zdravo zgrušavanja krvi kao zaštitu kardiovaskularnog sistema, pospješuje rad crijeva i ubrzava oporavak poslije hirurške intervencije.
Bobice crvene ribizle otvaraju i apetit, jačaju organizam i štite ga od nagomilanih štetnih materija.
Izvor: ljepotaizdravlje.ba