Malo je stvari koje izazivaju nostalgiju za djetinjstvom kao vruća zdjela kremaste čorbe od paradajza. Uz nekoliko trikova ova kraljica među čorbama postat će ukusna i atraktivna delicija na vašem stolu.
Paradajz, glavni sastojak ove čorbe, bogat je vitaminom C, ali sadrži i mnoge druge hranjive tvari. Uz to je jedna od rijetkih namirnica koja kuhanjem ne gubi svoje nutritivne vrijednosti.
Klasična paradajz čorba
Sastojci:
2 kašike ulja (za zapršku), 2 kašike brašna (za zapršku), 7 dl kuhanog paradajza. 4 dl vode, celer, ruzmarin, peršun, šećer, so, biber,
Na niskoj temperaturi napravite zapršku tako što u loncu na toplom ulju kratko popržite brašno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodajte kuhani paradajz i dvije šoljice mlake vode.
Posolite i pobiberite po želji, dodajte čajnu kašičicu šećera te celer i ruzmarin, s kojim ne pretjerujte, jer njegov jaki okus brzo može postati dominantan. Kuhajte na umjerenoj vatri 10-ak minuta, a na kraju dodajte svježi sitno nasjeckani peršun.
Servirajte s krutonima (prepečenim kockicama suhog hljeba) ili skuhajte sitnu tjesteninu.