Višnje su jedan od najboljih dodataka za slastice. Još kad su u kombinaciji sa mekim, finim i prhkim tijestom, jednostavno im ne možete odoljeti.
Ženski.ba tim je pripremio recept za pitu od višanja koja je čisto savršenstvo. I po izgledu i po ukusu.
SASTOJCI ZA TIJESTO:
• 200 g maslaca
• prstohvat soli
• 3 šoljice brašna
• 1 šoljice fermentiranog mlijeka
• 1 kašičica praška za pecivo
• 1 Vanilijin šećer ili vanilijin prah
SASTOJCI ZA PUNJENJE:
• 500 g očišćenih višanja od koštica, pokušajte zadržati višnju u komadu
• pola šoljice šećera
PRIPREMA:
1. Za tijesto pomiješajte u jednu posudu šoljicu i pol brašna, sol, prašak za pecivo, dobro promiješajte sastojke. Dodajte rastopljen maslac i ponovno sve dobro promiješajte, zatim dodajte preostalo brašno. Dodajte mlijeko i mijesite tijesto dok ne postane glatko, dodajte još malo brašna ako je potrebno.
2. Izravnajte tijesto pomoću oklagije do debljine od 3 cm. Zatim ga narežite na 3 ili 4 jednaka dijela dužine 20-30 cm, te 7-8 centimetara širine.
3. Na jednu traku po sredini tijesta posložite višnje, pospite šećer. Zarolajte u traku ( kao na slici), stisnite prstima rubove tijesa kako bi se dobro spojilo . Ugrijte rernu na 200 stepeni.
4. Premažite tepsiju maslacem, slažite tijesto u obliku spirale. Pecite pitu 30-40 minuta na 200 stepeni. Vaša pita je pečena kada dobije crveno-rozu boju.
Izvadite svoju pitu i pospite je šećerom u prahu.
Uživajte!
(Ženski.ba/Zdrava i sretna)