Iako ste probali razne vrste tjestenina, ne možete za sebe reći da ste znalac, dok ne probate ovu zapečenu tjesteninu sa sirom.
Sastojci:
- sir gouda, 350 g ili drugog punomasnog sira
- tjestenina, 500 g pužići
- maslac, 100 g
- luk, 1/2 glavice
- brašno, 40 g
- senf, 1 kašičica
- slatka mljevena paprika, 1/2 kašičice
- majčina dušica, 1/2 kašičice
- mlijeko, 500 ml
- jaje, 1
- krušne mrvice, 3 kašike
- sol
Upute po koracima:
- Tjesteninu stavimo kuhati u dosta vrele i posoljene vode i kuhamo po prilici 6 minuta.
- Zatim tjesteninu ocijedimo, isperemo pod mlazom hladne vode i ocijedimo.
- U zasebnom loncu, na laganoj vatri rastopimo polovinu maslaca, dodamo sjeckani luk i pržimo dok luk ne omekša.
- Zatim na luk prosijemo brašno i miješamo kuhačom dok ne dobije blagu zlatno žutu boju.
- Potom u lonac, uz stalno miješanje, dodamo, senf, prstohvat bijelog papara, mljevenu crvenu papriku, žličicu soli i majčinu dušicu.
- Zatim, uz stalno miješanje dolijevamo toplo mlijeko i miješamo pjenjačom na laganoj vatri dok ne dobijemo jednoličnu kremastu smjesu (bešamel).
- U zasebnoj zdjelici umutimo jaje, umiješamo dvije žlice bešamel umaka, te dobivenu smjesu, polagano i uz stalno miješanje pjenjačom, umiješamo u lonac s bešamel umakom.
- Na kraju u umak umiješamo ¾ naribanog punomasnog sira, kuhanu tjesteninu i sastojke premjestimo u vatrostalnu posudu.
- Sve zajedno prekrijemo ostatkom naribanog sira, mješavinom krušnih mrvica i preostalog rastopljenog maslaca, te stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na 175°C, 30-ak minuta.