Šetajući danas po super marketu u u potrazi za standardnim namirnicama razmišljala sam šta skuhati na brzinu kada dođem kući. Kao i uvijek nemam puno vremena, a u glavi mi se vrti samo jedna misao: REZANCI kakve je pravila moja nana!
Nana je nekad rezance pravila sama. Sjećam se dobro tog postupka. Prvo je znala umijesiti jako tvrdo tijesto. Činilo mi se tada da nana mora biti jako snažna žena kada može tako čvrsto mijesiti to tijesto. Tada bi ga razvaljala jako tanko, rezala na trake oko 10 cm široke, složila traku na traku da se dobije visina, a onda je jako oštrim nožem rezala preko tih traka rezance koju su se obrušavali na suprotnu stranu noža kao domine.
Meni je u to doba (a moglo mi je biti oko 5 godina tada) sve to u kuhinji bilo strašno interesantno, vječno sam se motala nani pod nogama i već tada sam zamišljala kako ću jednog dana ja sama sve to moći raditi kao ona. Najljepši trenutak cijelog tog procesa oko izrade rezanaca je bio kada mi je dala komadić tijesta da ga umijesim sama i tada sam ga znala spljoštiti između dlanova i potom staviti da se peče na šporetu na drva. Nikada poslije nisam naišla na ništa sličnog okusa, a bio je najljepši koji sam tada mogla zamisliti. A možda je sve to samo u mojoj glavi i možda mi, kada bih danas to tijesto probala, ne bi uopće bilo tako fino.
Rezanci sa sirom i nisu bili moje omiljeno jelo. Možda i zbog toga što smo ih jeli često i uvijek je to nekako bilo pod ono: ‘moraš to pojesti jer nećeš narasti velika’.
U biti je ovo jako jednostavno jelo, gotovo stvarno za čas. Rezanci se skuhaju, sa njima se pomiješa sir te se zaliju sa prženim lukom i crvenom paprikom.
Moram reći da ovi moji današnji rezanci sa sirom nisu bili kao oni rezanci moje nane. Ali to je bilo i za očekivati. Jer, niti sam ih mijesila sama, a i sir je bio onaj kupovni, iz marketa, a ne od tete sa pijace.
Ipak, ukućani su polizali prste, a evo recepte i vama drage dame:
Rezanci sa sirom
Potrebno:
- 500 g širokih rezanaca
- 1 veći luk
- 100 ml ulja
- 2 kašičice mljevene crvene paprike
- 200 g svježeg kravljeg sira
Priprema:
- Rezance skuhati u slanoj vodi i ocijediti.
- U međuvremenu na ulju pržiti nasjeckan luk, kada omekša dodati crvenu mljevenu papriku, pa time preliti rezance u vatrostalnoj posudi.
- Sir dodavati polako i pomalo miješati.
- Kratko zapeći u pećnici.
I, to je to! Ukusno, slasno i brzo za napraviti.
Prijatno 🙂