Neke od analiziranih čokolada s rižom su mliječne, a druge su proizvođači deklarirali kao tamne. Mliječna čokolada je proizvod dobiven od kakaovih proizvoda i mlijeka ili mliječnih proizvoda koji, prema pravilniku, mora sadržavati najmanje 25 posto ukupne suhe tvari kakaovih dijelova, 14 posto suhe tvari mlijeka i 3,5 posto mliječne masti.
Tamna čokolada, pak, proizvod je koji sadrži kakao, šećer, masti te ponekad dodatke kao što su emulgatori ili arome. Tamna čokolada razlikuje se od mliječne prvenstveno po sadrzaju kakaa. Tamnom čokoladom smatra se čokolada koja sadrzi više od 35 posto kakaa. Budući da tamna čokolada ima više kakaa od mliječne, a manje šećera, mlijeka i masti, smatra se zdravijom.
Kakao je plod biljke kakaovca koji je bogat antioksidansima i mineralima. Isto tako, obiluje vlaknima koja štite zdravlje crijeva. Istraživanja pokazuju kako konzumacija kakaa štiti organizam od starenja te bolesti srca. Upravo zbog kakaa, čokolada se smatrala pićem bogova, pa bogatih, a imala je i vrijednost zlata.
Sve analizirane čokolade obiluju šećerom koji je na prvome mjestu na popisu sastojaka. To znači da ga ima najviše od svih sastojaka. Preciznije, šećer čini više od pola čokolade. Jednom čokoladicom unijet ćemo gotovo polovinu dnevne preporučene doze šećera.
U čokoladama s rižom je, naravno, i ekspandirana riža. Riža je žitarica koja je inače bogata vitaminima B skupine te raznim mineralima koji blagotvorno djeluju na zdravlje. Većina tih, za zdravlje dobrih sastojaka, nalazi se u ljusci. Ljuska se prilikom obrade riže uklanja pa je bijela riža ne sadrži. Zbog toga sadrži i male količine vitamina i minerala.
Riža ne sadrži gluten pa je mogu konzumirati osobe koje imaju nepodnošljivost na gluten, tj. boluju od celijakije. Ekspandirana riža dobiva se tako da se pri povišenoj temperaturi zrnu riže volumen poveća nekoliko puta.
Izvor:24sata.hr