Bjelila za kafu zapravo su prašci na bazi biljnih masti koji ne sadrže mlijeko nego samo mliječne bjelančevine. Često se smatraju “boljim” izborom od mlijeka te za njima često posežu ljudi koji paze na unos kalorija ili koji izbjegavaju mlijeko. Ipak, bjelila koja smo analizirali obiluju šećerom, biljnim mastima i raznim dodacima, kao što su emulgatori, zgušnjivači, bojila i tvari protiv zgrudavanja.
Jedna kašika praška sadrže oko 40 kalorija, a to je poprilična količina za malu količinu praška koji se dodaje u kafu ili čaj. Glukozni sirup, jeftinija zamjena za šećer, prisutan je u svakom analiziranom bjelilu, i to na prvome mjestu na popisu sastojaka. Doda li se kavi još i šećer, samo jednom šoljicom ovog napitka u organizam se može unijeti prilično velika količina šećera.
Osim šećera, bjelila sadrže i hidrogenirane biljne masti koje se dobivaju procesom hidrogenacije iz biljnih ulja. No ovim procesom nastaju trans masne kiseline koje se smatraju štetnima za zdravlje. Osim što su u pitanju hidrogenirane biljne masti, mast u analiziranim bjelilima je kokosova.
Količina zasićenih masti u ovim bjelilima prilično je velika, a najviše ih sadrze Clever, Cafeteria i Anamaria, po 36 g na 100 g praška. Bjelila ne sadrže mlijeko, ali su im dodane mliječne bjelančevine. Sadrže još i razne aditive. Kalijevi fosfati ili E340 emulgatori reguliraju kiselost i mogu omesti resorpciju kalcija. Bjelila sadrže i E433, polisorbat 80, koji može pridonijeti povećanoj resorpciji štetnih tvari, a zgušnjivač karagenan može omesti normalnu funkciju probavnog sustava.
Izvor:24sata.hr