Možete li zamisliti svoju divnu, prvu jutarnju kafu sa komadićima sira u njoj ili kombinacijom bibera i cimeta? Priznajemo da se ne bismo čak usudili tako nešto ni da probamo! Međutim, na ovaj i još iznenađujućih načina konzumacije, mnogi ljudi uživaju u svom omiljenom kafenom napitku.
Ritual ispijanja kafe u čitavom svijetu povezuje se sa opuštanjem ili mirom uz prijateljsko ćaskanje.
I ispija se svuda, praktično u čitavom svijetu.
Međutim, priprema kafe, sastojci, kao i način konzumiranja, to je već nešto potpuno drugačije i varira od države do države.
1. Finska
Kaffeost se priprema na sljedeći način: Vrela kafa sipa se preko kockica sira! Iako se nama ovo čini prilično neprimamljivim, Finci obožavaju ovu čudnu kombinaciju.
2. Turska
Turska kafa nama je vrlo poznata, jedina razlika u odnosu na onu koju mi pijemo jeste specifična metalna džezva u kojoj se kuha, a Turci smatraju da joj ona daje poseban ukus. Iako nama uobičajeni metod kuhanja i ispijanja kafe, ostatku svijeta je poprilično stran i iznenađujuć, jer talog ostaje u šolji. Naime, ostatak Evrope kafu ispija isključivo filtriranu.
3. Malezija
Kafa se u Maleziji naziva Yuanyang i zapravo je samo jednim dijelom kafa, a drugim mješavina crnog čaja i mlijeka. Takođe, služi se toplo i hladno u zavisnosti od vašeg raspoloženja.
4. Australija
Najpopularnija kafa na ovom udaljenom kontinetnu je ona pod nazivom flat white, što bi bila neka vrsta popularne latte kafe, a još je sličnija kapućinu koji se služi kod nas. U šolju se sipa jedna doza espresa, a potom se do vrha preliva sa gustom mliječnom pjenom.
5. Grčka
Frape, koji je zapravo patentirala Nescafe kompanija davne 1957. godine, vrlo je popularno ljetnje piće u Grčkoj. Sastoji se od hladne instant kafe sipane u čašu do pola punu, takođe hladnom, mliječnom penom.
6. Italija
Iako je većina nas upoznata sa načinom ispijanja kafe tj. espresa u Italiji, koji se konzumira u sa nogu u jednom ili dva gutljaja, većina ne zna da se ovaj espreso služi sa kriškom limuna. Nakon ispijenog espresa, poslužite se i limunom, koji kako Italijani smatraju, poslije gorkog ukusa kafe, ostavlja slatkast ukus u ustima, a ovaj napitak zove se espreso romano.
7. Vijetnam
Njihova tradicionalna kafa je poznata kao vrlo slatka i izuzetno jaka. U šolju ili čašu se sipa kondenzovano mlijeko i led, zatim se stavlja filter, a potom se sipa prethodno skuhana kafa sa šećerom.
8. Meksiko
Pripremljena sa cimetom, tradicionalna meksička kafa služi se u glinenoj šolji sa nerafiniranim šećerom, naziv joj je Café de Olla.
9. Senegal
Napitak je začinjen sa biberom, a služi se i sa klinčićima. Ovi začini su samljeveni i skuhani zajedno sa kafom, potom se serviraju sipani kroz filter.
10. Brazil
Mnogi kajpirinju smatraju tradicionlanim brazilskim pićem, ali kafezino je daleko popularniji napitak među lokalnim stanovništvom. Sličan espresu, kafezino je zapravo mala doza filtrirane jake kafe. Jedina razlika je u tome što je ovaj napitak prethodno zaslađen, šećer se melje zajedno sa zrnima kafe.
11. Španija
Za one koji uživaju u intenzivno slatkoj kafi, španska bombon kafa prava je poslastica. Ovaj napitak vrlo je gust i sladak, a sadrži istu količinu kafe i kondenzovanog mlijeka, koje se prvo sipa u šolju.
12. Irska
Jedna od najrasprostranjenijih kafa na svijetu, sastoji se od vrućeg espresa, šećera i viskija, dok se na kraju dodaje kremasti, mliječni šlag.
13. Austrija
Omiljena kafa u Austriji je espreso sa šlagom ili kapućino sa šlagom koji je preliven kakaom.
14. Francuska
Francuzi svoju kafu najradije ispijaju ujutru uz kroasan, a sam napitak sastoji se od jednake količine filter kafe i mlijeka, služi se u velikoj šolji.
15. Maroko
Crna kafa u Maroku se sprema zajedno sa kardamonom, cimetom, klinčićima i biberom!