Maslac od kikirikija je jedna od onih zaraznih stvari koje bi najradije smazali na kašiku, ali ujedno je i namirnica u kojoj, zbog visokih energetskih i kalorijskih vrijednosti, ne bi trebali pretjerivati. No, napravljen u domaćoj varijanti, bez šećera, soli, prženja kikirikija na ulju i u ograničenim količinama postaje kvalitetan izvor nezasićenih masti, proteina i dodatak balansiranom obroku. Pod ograničene količine podrazumijeva se maksimalno dvije čajne kašike, ali se podrazumijeva i da se bavite sportom kako bi dobijenu energiju i potrošili.
Domaći kikiriki maslac je nevjerovatno lako napraviti kod kuće – sve što trebate je oljušteni kikiriki i blender. Pazite da birate kikiriki koji nije prethodno pržen u ulju i zasoljen, najbolje možda da ga sami ljuštite, iako je to mukotrpan posao koji se može zaobići. U odnosu na količinu sirovog kikirikija koji sameljete, dobit ćete upola manje maslaca koji možete čuvati u frižideru.
Šta vam je potrebno:
400 g kikirikija
blender
staklenka
Stavite oljušteni kikiriki u blender i uključite ga na nisku brzinu. Trebat će mu neko vrijeme da počne pretvarati komadiće kikirikija u kompaktnu smjesu, s vremena na vrijeme zaustavite i očistite strane blendera. Sami procijenite kad želite zaustaviti – želite li malo crunchy varijantu ili potpuno glatku. Za varijantu s okusom pak možete se poigrati s ekstraktom vanilije ili cimetom, no kod eksperimentisanja pazite na nutritivne vrijednosti kako ne bi poništili sve što ste domaćim maslacem htjeli dobiti. Čuvajte ga u frižideru i prije korištenja miješajte jer će se ulje prirodno odvojiti od ostatka.