Iako sezona malina polako završava, još uvijek se pronađe poneki crveni plod u vašem vrtu.
Uberite ih i napravite od njih zdravi kolač koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Budući da počinje nova školska godina, a roditelji uvijek razmišljaju što pripremiti školarcu za užinu, ovo je idealno rješenje.
Zobena pita se priprema od zdravih sastojaka – zobenih pahuljica, malina, meda, banana, chia sjemenki.
Vašim školarcima sigurno će pomoći u koncentraciji i dati energiju za savladavanje novih školskih izazova.
Sastojci:
Za tijesto:
- 160 g zobenih pahuljica
- 1 čajna kašikica sode bikarbone
- 1 čajna kašikica cejlonskog cimeta
- 3 supene kašike suncokretovih sjemenki
- 2 zrele banane
- 60 ml meda
Za preljev od malina:
- 250 g malina
- 2 supene kašike meda
- 3 supene kašike chia sjemenki
- 3 supene kašike zobenih pahuljica
Priprema:
1. Pripremite preljev od malina. Maline stavite u posudu i dobro pomiješajte s medom. Dodajte chia sjemenke i ostavite najmanje 1 sat da nabubre (povremeno ih promiješajte). Najbolje bi bilo da ovo pripremite dan ranije, pa ostavite cijelu noć u frižideru. Dobit ćete želatinastu masu.
2. U preljev dodajte 3 supene kašikice zobenih pahuljica (srednje mljevenih) i pomiješajte.
3. Za tijesto – sameljite zobene pahuljice do strukture brašna (ili jednostavno koristite gotovo zobeno brašno) i pomiješajte sa sodom bikarbonom i cimetom.
4. U drugoj posudi zgnječite banane, dodajte med i izmiksajte. Dodajte smjesu zobenog brašna, sode i cimeta te pomiješajte. Na kraju dodajte 3 supene kašike suncokretovih sjemenki (možete ih zamijeniti i nekim orašastim plodovima, po želji).
5. Staviti ⅔ smjese u manji kalup za pečenje (20 x 20 cm). Poravnajte žlicom i stavite nakratko (oko 5 min) u pećnicu zagrijanu na 190 °C.
6. Izvadite iz pećnice i po površini tijesta ravnomjerno raspodijelite preljev od malina.
7. Na preljev od malina ravnomjerno rasporedite preostalo tijesto.
8. Stavite u pećnicu i pecite oko 30-40 minuta, do zlatno smeđe boje.
9. Kada je pečeno, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi (najmanje 1 sat) tako da se može lijepo rezati.
10. Narežite na željene oblike i po želji posipajte Xilitom (brezinim šećerom).
Uživajte u ovom ukusnom i zdravom kolaču!
Izvor: alternativa-za-vas.com