Laksativna svojstva kafa može ‘zahvaliti’ kofeinu koji stimulira kontrakcije mišića u debelom crijevu, a te kontrakcije slične su onima koje se u crijevima događaju poslije jela. Šalica kafe može sadržavati između 80 i 175 miligrama kofeina, dok se u istoj količini Coca-cole nalazi samo 34 miligrama ovog stimulansa što objašnjava zašto gazirani napitak nema ista laksativna svojstva kao kafa.
Osim samih zrna kafe, i zaslađivači te mliječni i ne mliječni dodaci kavi mogu potaknuti probavu. Umjetni zaslađivači u kafi mogu uzrokovati i nadutost, plinove i proljev. Mliječni dodaci poput mlijeka, vrhnja i šlaga sadrže laktozu, šećer koji također može izazvati proljev i druge gastrointestinalne probleme kod ljudi koji imaju netoleranciju na laktozu, ali i kod ljudi koji inače nisu osjetljivi na mliječni šećer. To se događa zato jer se sposobnost probavljanja laktoze smanjuje s godinama.
Stoga se i zbog uredne, zdrave probave preporuča konzumirati ne više od dvije šalice kafe dnevno.