Dva, najviše tri sastojka dovoljna su kako biste dobili sočnu, kremastu slasticu iz okruglog kalupa. Sve što vam treba su jaja, čokolada i maslac. Otopljenu čokoladu i maslac pomiješajte s umućenim žumancima, pa postepeno dodajte snijeg od bjelanceta.
Smjesu izlijte u kalup za torte, stavite u duboki lim napunjen do pola kalupa vrućom vodom i pecite u pećnici dok se na vrhu ne stvori korica, a iznutra torta ostane sočna i kremasta. Svestrane banane u jednostavnim desertima zamjenjuju šećer, jaja ili brašno, ali i pomažu povezati ostale sastojke.
U kombinaciji sa zobenim pahuljicama i čokoladnim kapljicama možete ispeći brze i zdrave kekse, dok od tri banane i kašikice kakaa pomoću blendera izmiksajte čokoladni sladoled. Za mekane američke palačinke potrebna je smjesa od jedne banane i tri jaja. Još jedana od ideja za zdravi sladoled su kriške zamrznutih banana i maslaca od kikirikija.
Ovakve ledene poslastice možete pripremati i od čvrstog jogurta, pasiranog bobičastog voća te zobenih pahuljica. Upravo su one zahvalne za pripremu keksa jer “zamjenjuju” brašno. Čokolada sama za sebe, osim slatkoće, ima dovoljnu gustoću i potrebne masnoće, pa će uz nju biti dovoljna još samo dva sastojka za pripremu slastica.
Lava kolačići od samo tri sastojka koji u sredini skrivaju toplu čokoladnu kremu idealni su za one koji nemaju vremena niti znanja za zahtjevnije kolače. Izmiksajte tri jaja s 1/2 šoljice glatkog brašna. Otopite na pari 250 g tamne čokolade i pomiješajte sa sastojcima dok ne dobijete kompaktnu kremastu smjesu. Napunite njome 1/3 keramičkih kalupa ili kalupe za muffine. Pecite ih do 10 minuta u zagrijanoj rerni na 180°C.
Dugim, laganim kuhanjem mlijeka i šećera dobit ćete karemel namaz “dulce de leche”. Njime možete premazivati kekse, prhko tijesto ili njime prelijte hrpice orašastih plodova u papirnatim košaricama. Pospite ih otopljenom čokoladom i ostavite neka se stvrdnu u frižideru. Ovaj slatki preliv može biti jedan od sastojka uz krem sir i usitnjene kekse, koje u redovima slažite kao desert u čaši.
Od kondenzovanog mlijeka i kafe pripremite ukusni mousse. Kuhajte kašiku instant kafe u 4 dl kondenzovanog mlijeka oko 4 minute. U ohlađenu smjesu umiksajte 450 ml slatkog vrhnja dok se ne počnu stvarati čvrsti vrhovi. Napunite čaše i poslužite. Iskoristite i kupovna tijesta: lisnato, prhko i dizano tijesto, pa ih kombinujte s još po dva sastojka. Malo cimeta, kriške voća, marmelada, javorov sirup ili šećer pretvorit će ih u senzaciju.
Čokoladna torta bez brašna
Sastojci: 175 g tamne čokolade, 7 jaja, 140 g maslaca, glazura: 100 g tamne čokolade, 80 g maslaca
Priprema: Zagrijte rernu na 130°C. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Izlomite čokoladu i otopite na pari, pa umiješajte na kocke narezan maslac. Pjenasto umutite žumanca i dodajte ih miješajući u ohlađenu smjesu. U drugoj posudi istucite čvrsti snijeg od bjelanaca, pa postepeno kašiku po kašiku dodajte u smjesu.
Miješajte lagano dok ne postane kompaktna. Izlijte je u pripremljeni kalup i pokrijte folijom. Kalup stavite u veću posudu za pečenje te je napunite vrućom vodom do pola kalupa. Pecite je oko 25 minuta. Kada se ohladi, prelijte je pripremljenom glazurom te ukrasite bobičastim voćem prema želji.
Tart od jabuke
Sastojci: 2 jabuke, paket svježeg lisnatog tijesta, 1/2 šoljice karamel namaza ‘Dulce de leche’
Priprema: Odmotajte lisnato tijesto. Preklopite ga u duguljasti oblik i zarežite rubove tijesta lagano nožem. Izbodite ga vilicom po sredini. Premažite tijesto dijelom namaza “dulce de leche” i posložite sloj tanko narezanih jabuka. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, pa još vruće prelijte po vrhu preostalim namazom.