Da Amerikanci znaju kako Zerina kuha, promijenili bi ime američki palačinci/waffli u Zerinini palačinci/waffli.
Oduvijek se znalo u mojoj kući ko kosi, ko vodu nosi a ko kuha, zaštitni znak su mi tjestasti specijaliteti i ofišili.
Ja sam Zerina, i ja sam tjestuša. Znam da te riječi ne postoje, ali opravdanje za ove kile sam morala naći, kao i riječ. Gledajući fotke sa raznih festivala koji su se održali u proteklih nekoliko nedjelja, odjevne kombinacije me se nisu dojmile, jednostavno not my cup of tea aliiii zatooo miris cimeta u nosu koji je dopirao preko telefona je bio nevjerovatan, zato brže bolje se sjetim da nisam odavno napravila svoje prepoznatljive, najhrskavije, najcimetastije vafle ikada.
Iako u rukavu imam još barem 26 varijanti za sve vrste palačinki i ovih srcolikih poslastica, izabrah onu klasičnu, koju svi vole a za koju rijetko ko nađe dobar recept. Kada probate, a znam da hoćete javite mi reakcije ukućana, jer jedini zvuk koji iz mojih najbližih izlazi je onaj mmmmm.
Sastojci:
400 grama brašna od toga 50 grama heljdinog brašna
pola praška za pecivo
½ čajne kašike soli
50 grama šećera
300 ml mlijeka
4 žumanjka
1 kašika ekstrakta od vanilije
1 kašika ekstrakta ruma
2 vanilin šećera
1 x čajna kašika anisa/karanfilića/cimeta ili pola kesice Kotany začina za Muffine
100 grama otopljenog putera
4 bjelanca
WagaWood ručno rezbarena daska
https://www.facebook.com/wagawood/?fref=ts
Makema.ba- Drvene narukvice da se uklope u cijelu organsku priču
https://www.facebook.com/wagawood/?fref=ts
Kafeni kutak šolja za “od oka” mjerenje
https://www.facebook.com/profile.php?id=100010934732212&fref=ts
Obavezan sastojak NANO Design kecelja i ceker za namirnice!!!!
https://www.facebook.com/nanodesignsarajevo/?fref=ts
Priprema:
1. Zagrijte tavu s poklopcem za pripremu vafla.
2. Prosijte suhe namirnice, i zajedno ih stavite u jednu zdjelu.
3. U posebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko, žumanjke, ekstrakt vanilije i ostatak tečnih sastojaka. Istresite smjesu sa žumancima po suhim namirnicama, i nježno umiješajte u smjesu.
4. Smjesi dodajte otopljeni puter i nastavite lagano miješati.
5. S mikserom istucite snijeg od četiri bjelanca u posebnoj zdjeli, pa ih polako umiješajte s ostalim namirnicama.
6. Ulijte dio smjese u kalup za pečenje vafla i nastavite pripremati prema uputama dok ne dobijete rumene zalogajčiće.
Način serviranja je individualan i prepuštam ga Vama, čekam fotke Vaših rumenih srca pod hashtagom #mademoisellescooking
Nećete dobijati nagrade za najbolju fotku, ali ćemo se dobro družiti 😀
Uživajte u svojim srcolikim zalogajčićima.