Dosadilo meni tako slušati kako sve moje drugarice znaju kuhati, kako naprave ovo ili ono. Moja majka/ nena/ baka, kako želite, nije bila od neke pomoći nakon što se završila epoha odbrojavanja mojih godina sa završetkom na est. Svako malo „popijem“ komentar: „A kako ćeš da se udaš a kuhati ne znaš?“. Kao šlag na tortu činjenica je da moj partner ne da zna pripremati hranu, čovjek prosto stvara magiju kada se dohvati kuhinje.
Eh sada kao prava Bosanka i Hercegovka opravdati ću se traženjem izgovora i prebacivanjem krivice na koga drugog do na sopstvenu mamu. Odrastajući uvijek je bilo: “Nemoj ti, ne znaš! Ja ću to bolje.” I tako ostadoh ja u deficitu sa šarolikim receptima našeg nam podneblja.
No, nije to ovdje glavna tema. Sada ja sa već pozamašnim iskustvom kako (ne) treba kuhati mogu da se bahatim savjetima kako ekspresno dići kuću u zrak ili barem onemogućiti obitavanje u istoj po nekoliko sati. Počnimo!
- Ukoliko prvi put pravite tjesteninu obavezno stavite špagete u vodu a zatim nazovite prijateljicu preko Skype-a kako bi Vam prepričala čitavu proteklu sedmicu. Nema potrebe da provjeravate da li se skuhalo, dovoljno ste vode stavili u šerpu.
- U jednom trenutku ukazati će Vam se individua koja sumanuto trči po kući otvarajući sve moguće prozore i vrata.
- Možemo reći da ste imali sreće ukoliko živite u kući koja ima dimni detektor, osim ukoliko Vam nije palo na pamet da se oprobate u kulinarskim vodama u toku spremanja za neki bitan izlazak.
- Uvijek morate imati spreman izgovor za Vašu npr. mamu: „ Sve je ok mama. Ništa se strašno nije desilo!
- Budite spremni da ona u tom slučaju ima također spreman odgovor u stilu – Ne pametuj, ja sam te rodila, ko te navrati da se uhvatiš šerpe. Ipak malo je suptilniji pa glasi: „ Nemoj ti meni ništa se nije desilo, šta da nisam osjetila da gori? Je li mnogo tražiti da UKLJUČIŠ MOZAK?“
2. Odlučila ja drugi put da spremim neko meso. Kažem neko jer ja to zaista teško razlikujem dok ne probam, puretina, piletina, p ovo p ono… Dakle, danas ja pečem meso. U tepsiji. Bez mnogo ulja. Da ne bude premasno. Loša ideja.
- Ovaj put nisam pričala putem bilo kojeg komunikacijskog kanala. Peglala sam kosu.
- Biti ću kratka sa ovim savjetom- UKOLIKO NE MOŽETE IDENTIFICIRATI MESO KOJE STE „SPREMILI“ NE JEDITE GA!
3. Treća sreća, barem tako kažu a ja mlado naivna i svijet je za mene još uvijek ružičast, pa se ubjedila da je izreka tačna.
Ideja: Napraviti picu za ukućane
Postupak ka realizaciji: Pročitan “najbolji” recept na internetu koji kaže kako picu treba položiti na rešetke unutar rerne kako bi se sir istopio i postigao bla, bla, bla efekat…
-
-
- Sva sretna što sam pronašla recept bolji od svih klasičnih, jer ja nisam žena praktičar već kreativac, držala se tačno uputa.
- Rezultat: Mama se pobrinula za nered. Gotovo da je sigurna kako će jednom pronaći pepeo na mjestu gdje je bila naša kuća.
-
Bog zna a zna i moja mama šta sam sve naredno mogla zapaliti. Odluka se morala donjeti, zabranjeno mi je koristiti kuhalo, tave, šerpe, šporet čitav, roštilj, mikrovalna, pegla, fen.
P.S. Svi recepti koje vidite na Pinterestu- NIJE DOBRA IDEJA!
A. A.