Kokice su na „lošem“ glasu, samo zbog načina na koji se pripremaju…
Kada ih kupimo u kinu, uglavnom im je dodat ukus putera koji sadrži nevjerovatno mnogo zasićenih masti i takođe su dosta posoljene, što dovodi do prekomjernog unosa natrijuma u organizam.
Međutim, kokice su same po sebi jedna od najzdravijih dostupnih grickalica – jedva da sadrže bilo koju vrstu masti, ne sadrže šećer i natrijum. Odličan su izvor vlakana, zbog čega mogu obezbijediti više zdravstvenih prednosti, od sniženog holesterola, kontrolisanog nivoa šećera u krvi do super pomagača u dijetama.
Pošto kokice nisu uopšte štetne, već ukusi koji im se dodaju, predstavljamo vam tri ukusna i zdrava topinga za kokice koji će im dati nevjerovatan ukus.
1. Zelene kokice
Ovaj preliv se dobija korišćenjem spiruline i mnogih drugih biljaka i začina po vašem izboru.
Spirulina je poznata kao plavo-zelena alga koja ima mnogo zdravstvenih prednosti za koje mnogi ni ne znaju. Odličan je izvor proteina, B vitamina i gvožđa, što je zaista impresivno. Koristi se za liječenje mnogih bolesti, kao što su: dijabetes, bolesti srca, visoki nivo holesterola, depresija itd.
Sastojci:
– Jedna kašika spiruline u prahu
– Jedna kašika morske soli
– Jedna kašika bijelog luka u prahu
– 1/8 kajen paprike u prahu
2. Karamel kokice
Iako kokice sa karamelom ne zvuče previše zdravo, svakome od nas je potrebno malo slatkog jednom u dvije nedjelje (ili češće), a ovo je najzdraviji način da to i dobijete.
Umjesto regularnog šećera, u ovom receptu se koristi kokosov šećer. Cimet je takođe dodat receptu jer pomaže u redukuvanju insulina i niskog nivoa šećera u krvi, a takođe i dodaje poseban ukus ovom slatkom receptu.
Sastojci:
– ¼ šolje kokosovog šećera
– ¼ šolje agave
– Dvije male kašike cimeta
– ¼ male kašike morske soli
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u tiganju, osim soli i miješajte ih na niskoj temperaturi dok ne dobijete gusti sirup. So dodajte nakon što sklonite tiganj sa ringle. Prelijte preko kokica.
3. Kokice sa sirom
Iako stavljanje topljenog sira preko kokica nije pretjerano zdrava ideja, ovaj toping se pravi od hranljivog kvasca. On je bogat orašastim ukusom i lako se može posuti preko kokica. Kvasac je odličan izvor proteina, vitamina B, vlakana i probiotika.
Sastojci:
– ¼ šolje hranljivog kvasca
– Dvije male kašike soli
– Jedna mala kašika bijelog luka u prahu
– Pola male kašike aleve
– Pola male kašike kima
Prijatno i uživajte u zdravim kokicama!
Izvor: zenskimagazin.rs