Kroz decenije modni trendovi su evoluirali od haljina koje u potpunosti prekrivaju žensko tijelo do malih crop- topova  i najjednostavnijih ‘must have’ odjevnih predmeta. Nije iznenađenje da stil iz spavaće sobe biva prihvaćen i korišten kao dio uličnog stila. Važni elementi ‘spavaćica stila’ koriste se iznova i iznova u dizajnu topova, donjih dijelova, jakni itd… i to od čipke. Čipka nikada ne izlazi iz mode, te je kroz dizajn još uvijek ostala sa nama kroz različite varijante i različita vremena. Ovaj elastični materijal čini se funkcionalnim u upotrebi za grudnjak ili korzet. Unatoč elastičnosti ovog materijala, dizajneri ga također koriste u estetične svrhe te koriste čipku da slobodno i lagano naglašava siluetu tijela kroz njihovove dizajne.

valentino_fall16

Valentino/ Jesen 2016

valentino_fall16_2

Valentino/ Jesen 2016

valentino_fall16_3

Valentino/ Jesen 2016

Korzet je historijski dizajniran s namjerom da bude nošen ispod odjeće ali je ipak našao svoj put da samostalno bude nošen poput topa. Modni dizajneri omogućavaju raznovrsnost kada je u pitanju kreiranje korzetom inspirirane odjeće. Ponekada, dizajneri koriste samo kostur od žica jednog korzeta dok u drugom slučaju dizajneri spajaju korzet sa laganom čipkom. Valentino i Alexander McQueen su najbolji poznati Haute Couture dizajneri koji koriste odjeću spavaće sobe kao svoje motive u kolekcijama.

A model displays a creation by British fashion designer Sarah Burton for Alexander McQueen  spring-summer 2012 ready to wear collection presented ,  Tuesday, Oct. 4, 2011, in Paris. (AP Photo/Jacques Brinon)

McQueen

Čipka i couture odišu senzualnošću  i ženskom mističnošću. Kada se dobro urade, odjevni komadi inspirirani donjim rubljem postaju otmjeni i misteriozni. Ono što čini dobrog dizajnera je kada on/ona zna ukoliko njegova/njena kreacija izlaže žensko tijelo na neukusan način. Haute Couture brendovi su “kušači” modne industrije i to je veliki razlog zašto je ta kategorija na najvišoj ljestvici mode.

marchesa_ss16

Marchesa

Pitanje ukusa pojavljuje se kada se razmatra nosivost donjeg rublja ili spavaćica kao regularne odjeće. Nije pitanje da li outfit pokazivuje previše kože ili je pak oskudnog, “trashy” izgleda. Forma ženskog tijela akcentirana je upotrebom čipke i korzeta- jedno ne može bez drugog. Čipka i korzeti ne mogu stojati sami- ženska forma daje im život, oblik i svrhu.

kendall_gigi_balmain

Kendal Jenner i Gigi Hadid u Balmain-u

 

 

Amina Suleimanagich / Glavni Kolumnista

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!