Ove sedmice pažnju smo odlučili posvetiti jednom sasvim drugačijem vidu modnog izražaja. Neformalna grupa “Šareni bazar” izrađuje unikatne rukotvorine koje su definitivno osvojile srca naših sugrađanki, te smo i sa vama odlučili podijeliti njihov rad. Njihova potparolka Maja Čehajić odgovorila je na naša pitanja o radu udruženja, njihovim inspiracijama i planovima za budućnost.

Recite nam više o samoj organizaciji, te njenom nastanku?
Početak naše divne priče započeo je jednim pozivom za neformalni susret iniciran od strane naše kolegice Ajle Kadić obzirom da su sve članice naše grupe prethodno učestvovale na različitim bazarima. Nakon tog susreta odlučile smo osnovati našu neformalnu grupu koja je trenutno sačinjena od nezaposlenih žena, učenica, penzionerki, samohranih majki. Prije nego ću dati prijedlog za samo ime naše skupine shvatila sam koliko smo zapravo različite, u mojoj glavi mogla sam nas porediti zbog svih tih različitosti sa poljskim cvijećem različitih boja, oblika… Pa ipak, sve smo tu sa istim ciljem. U roku od tri sedmice organizovale smo naš prvi bazar a veliku podršku pružila nam je gospođa Zorica Milićević, direktorica Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

OGRLICA 3
Kako izgleda jedan vaš bazar, te da li imate određenu temu po kojoj izrađujete vaše rukotvorine?
Iza nas je četvrti bazar. Upravo ovaj posljednji bio je u duhu 8. marta. Ne ograničavamo se temama upravo zbog toga što svaka od nas protka ono što radi svojom pričom. Kada sumiramo ono što smo napravile shvatimo da tu ima različitih stilova od bosanskog, španskog koji se upravo uklapa u vašu sedmičnu temu, meksičkog, za najmlađe ali i one starije dame.

kutija šareni kutija 2 šareni
Koliko zena radi u ovom projektu/ organizaciji i da li smatrate kako je budućnost mode upravo u ženskim rukama?
Naša neformalna grupa trenutno broji 25 članica. Moda je sastavni dio našeg života jer nas zaista ispunjava ono što radimo. Modu ne čini samo odjeća i obuća već upravo, a nikako zanemarivi, detalji poput nakita, marama i sl. Budućnost mode jeste u ženskim rukama upravo zbog njenog senzibiliteta kojim kroz svaki komad odjeće, dodataka svojim kombinacijama ona priča priču. Iako je žena nježni cvijet o kojem treba voditi računa svakodnevno ne treba podcijeniti njenu snagu da svaku svoju zamisao sprovede do kraja.

ogrlica 1(1)
Naša ovosedmična tema je “Španski uticaji”. Upravo na našem portalu, u okviru ovog članka, naše čitateljice mogu pogledati vaše prijedloge onoga što radite a što možemo uklopiti unutar naše teme. Pitala bih Vas još koliko zapravo unosite naše kulture u ono što izrađujete iako su to pretežno moderne rukotvorine?
Znajući koliko je na našu kulturu, način života, oblačenja ostao uticaj mnogih kultura koje su se miješale sa našom kroz istoriju mislim da smo od svake zadržali najbolje. Bez obzira na moderni dašak svega sto nudimo u svakom našem proizvodu odražava se naša kultura kroz razne oblike, boje, ukrase jer to smo mi i to je nešto naše.

OGRLICA 2
Za kraj našeg razgovora recite nam kada i gdje naše čitateljice mogu opet prisusvovati vašem bazaru?
Naš sljedeći bazar je zakazan za subotu 26.03.2016. godine u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo na Grbavici u periodu od 9 do 16 sati. Ja ovom prilikom pozivam Vaše čitateljke, a naše drage sugrađanke da nas posjete i da uživaju u obilasku i kupovini po povoljnim cijenama. Dođite da se družimo. Čekamo Vas!

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!