„Latino žena je žena koja se uvijek osjećala jakom zbog svoje ženstvenosti- to je najviše uticalo na moje kreacije.“ – rečenica je to uticajnog  dizajnera, koji je kroz svoje kreacije u konstanti podložan španskom uticaju, Oscar de la Renta. Upravo ova rečenica govori kako je u stavu sve pa tako i inspiracija za najveće modne genijalce.

Oscar-de-la-Renta oscar-de-la-renta-fw3

Predlažem da sada krenemo na put kroz historiju španskog uticaja na modu.

Iako se često čini kako je Francuska mnogo dominantnija kroz  modnu  industriju ne smijemo zaboraviti kako je sam početak 16og stoljeća upravo obilježila Španija koja je prednjačila u odnosu na sve ostale, danas po modi poznate, zemlje. Razlog tome su njihovi prelijepi motivi te upotreba mnoštva „živih“ boja.

Mnoge današnje kreacije inspirisane su upravo španskim haljinama. Krenemo li od najranijeg perioda tu pronalazimo klasičnu špansku haljinu koja je napravila veliki uticaj na modu Zapadne Evrope. Iako su te haljine bile teške i nezgrapne važile su za komad odjeće koji predstavlja visoku modu, bez obzira na sate koji su bili potrebni kako bi se obukla. Korzeti su također bili neizostavan komad u tadašnjim ormarima. Kroz odjevanje tog vremena žene su težile stvoriti dojam pješčanog sata pri pogledu na njihova tijela. Suknje i korzeti najčešće su bili ukrašavani predivnim motivima, ručnim radom i mnoštvom boja. U tom periodu, kako muškarci tako i žene, nosili su zapetljane zlatne ogrlice dok je crna boja postala sinonimna boja za specijalne prilike

Jeanne_grey

Kada govorimo o tradicionalnoj odjeći  još uvijek na ulicama Španije turisti mogu vidjeti odjeću koja se upravo na tom podneblju nosi vijekovima. Mantilla  se često nosi tokom vjenčanja ili vjerskih proslava. To je marama napravljena od svile ili čipke, te se nosi preko glave do ramena poput vela pričvršćenog iglicama.

e79886468d1afe2d828776362be96005

Iako se modna industrija ove zemlje može činiti kao slab poduhvat ona svejedno donosi milione dolara profita za nacionalne i internacionalne poslovne saradnje, te pozicionira Španiju na sami vrh modnog svijeta. Priznati modni dizajneri poput Paco Rabanne i Agathe Ruiz de la Prada i mnogi drugi upravo su razlog zasluženog poštovanja ove zemlje u modi.

Paco-Rabanne

Paco Rabanne

Agatha-Ruiz-de-la-Prada-Spring-Summer-2015-Runway-10

Ahatha Ruiz de la Prada

Najpoznatija imena modnih dizajnera i dizajnerki  koji kroz svoje kreacije prikazuju španski uticaj: Carolina Herrera, Cristóbal Balenciaga, Manolo Blahnik, Lázaro Hernández, Isabel Toledo, Alejandro Ingelmo, Christian Cota, Francisco Costa, Robert Rodríguez, Rafael Cannamo, Adriana Castro, Angel Sánchez, Carlos Campos i Esteban Cortázar.

carolina-herrera-prefall-2015-dresses-three-quarter-sleeves-with-pockets-flora-prints-blue-ball-gown

Carolia Herrera

Balenciaga-Spring-Summer-2008-Ad-Campaign-2

Cristóbal Balenciaga

Najpoznatiji španski brend također je Zara osnovana 1975. godine, te se njene poslovnice mogu pronaći svuda po svijetu. Ona je dio najveće modne grupe na svijetu- Inditex.  Zara je upravo iznjela samo najbolje iz španske kulture. Poput većine kompanija započela je kao sasvim mala firma međutim, do 1986. godine imala je svoje prodavnice u svim velikim gradovima uključujući Barcelonu, Valenciu i Madrid. Bilo da ste veliki fan modne industrije ili tek puki poznavalac  ponekog brenda priznati ćemo da je Zara izvršila veliki uticaj kada je moda tema u globalnom smislu.

download (1)

zara

Zara-Singapore_750

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!