Retro – stoji iza koncepta uzimanja elemenata iz vremena koje je prošlo (i inkorporiranja u savremeno). Moda je organizam koji se konstantno mijenja i s istom tom konstantom crpi inspiraciju iz modnih estetika proteklih dekada. I tako te estetike kruže, re-cycled. Dugo se savremenim odijevanjem provlačio utjecaj pin-up uniforme, potom američke šezdesete, Yugo estetika, i nasumičnim redoslijedom, najduže smo uživali osamdesete i devedesete. S tugom vas obaviještavamo da se 2000-e takođe vraćaju. Najbizarnija estetika do danas bi ubrzo mogla imati svoj povratak i unatoč trenutačnom negodovanju, i te elemente ćemo napumpati u simbiozi sa dosad izgrađenim ličnim stilovima nastalim pod utjecajima svih pomenutih nametnutih trendova.
Postoji razlika između second-hand vintage odjeće koja je zaista nastala u prošlosti i modernih reinkarnacija istog stilskog smjera napravljenih od korporativnih jeftinih materijala u masovnim tvornicama od strane potplaćenih radnika i radnica. Mi smo se zadržale na 70-ima koje su se dugo provlačile kroz kolekcije brojnih dizajnera da bi napokon došle do high street brendova i na taj način maksimizirale svoj potencijalni auditorij. Ne omiljena modna dekada, ali naprosto fantastična u svom prljavo glamuroznom, Cherovskom, čarlijevianđeoskom, disco trešu koji sa sobom nosi najtanju granicu između nosivog outfita i kostima. Koristile smo i vintage komade kao i savremene replike.

ASP_4311

ASP_4307

Aida na sebi ima vintage korzet kupljen na tuzlanskom buvljaku koji na regionalnom second-hand tržištu ima status celebrityja poput zagrebačkog Hrelića ili beogradskog Kalenića. Sa istog dolazi i Andreina kožna jakna.

Trapez farmerke su ove sezone pokrili skoro svi, ove dvije verzije su H&M u slučaju tamno sivih i neka random tvornica jeansa u slučaju plavih, možete ih nabaviti u našem online dućanu ТШ (https://www.facebook.com/tesanovicshkrga/?fref=ts).

Sako je modificirana custom dorađena Zara, a Andrein top dubokog dekoltea slično – sašiven po mjeri. Naočale su kupljene u kineskoj prodavnici.

Cipele su ASOS.

ASP_4316

ASP_4303

ASP_4281

ASP_4263

ASP_4291

ASP_4298

Fotografije: Azur Salihović
Andrea Tešanović i Aida Škrga / Fashion Professionals

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!