Za našu kolumnu sa Hanom Popajom, akademskom slikaricom iz Sarajeva, ove sedmice vam donosimo njen osvrt na temu rock – chic i ‘romantičnu dekadenciju’ na njen način. Pročitajte više u kratkom intervjuu koji smo uradili sa Hanom…
Kao likovna umjetnica, kako biraš svoje svakodnevne odjevne kombinacije, koliko pažnje pridaješ tome? Da li su uvijek u pitanju odvažnije varijante i šta moda za tebe predstavlja?
U godinama koje trenutno živim, sasvim mi je jasno šta volim a šta ne, šta me kao individuu podržava, a šta ne. Već neko vrijeme ne zapadam u kolebanja oko odijevnih predmeta i nisam od onih što sate provode u kabini odlučujući da li će kupiti ovu ili onu haljinu. Moja haljina i ja se uzajamno detektujemo- želim ja nju, želi ona mene. Personaliziram sve što nosim, jako mi je važno da me odjeća koju nosim ne odbacuje kao ličnost. To znači da me ti neces nikada vidjeti u neon zelenom šorcu i šarenim japankama, kako srćem milkshake sa visoko zalizanim repom i brončanim obrazima. Ne zato što imam nešto protiv toga, no me to zaista nikako ne podržava kao osobu. Moda treba da odražava našu nutrinu i da bude jedna vrsta skrovišta. Sa trendovima je drugačije pa za njih ne marim mnogo. Da li su moje odijevne kombinacije odvažne ili nisu, to ti zaista ne bih znala reći, jer bi to značilo da sam svjesno odlučila biti odvažna, ovakva ili onakva, a ni to nije slučaj. Sve što nosim, nosim bez unutarnjeg napora, ne savladavajući pri tome nikakve bojazni. Naprotiv, važno mi je da se u svakom trenutku osječam lagodno i u svojoj koži.

IMG_4579

Fotograf: Emina Milanović

 

Da li materijali i boje koje biraš za tebe imaju neko posebno značenje, izvan estetskog, i koji su to materijali i boje?
Tu se, kao i u svakom drugom izboru, radi o ličnim preferencama. Mnogo toga je formiralo i još uvijek formira moje današnje sklonosti, i na kraju, ukus kao takav. Teško je uprijeti prstom u razlog zbog kojeg volim baš taj kožni mantil, niti za tim imam naročite potrebe.
Među materijalima obožavam baršun, svilu, čipku, ponekad i najobičniji saten ili viskozu ako me pridobije kroj, a boje volim baš sve. Što se odijevanja tiče, smatram kako mi zbog svijetlog tena pristaju one nešto dublje i mističnije, poput ljubičaste, bordo i neizostavne crne. Volim nositi i bijelo, tirkizno,… nisam luda za pastelnim tonovima. Zapravo ih nikako ne volim. Omakne mi se tu i tamo neki pastelni momenat, ali na plus četrdeset stepeni, kad ne znam kako se zovem.

47e99cc7-59d4-4aeb-a6f0-3c179a7e39e1Fotograf: Emina Milanović

IMG_4534

Fotograf: Emina Milanović

IMG_4464

Fotograf: Emina Milanović

 

Kojeg svjetskog modnog dizajnera najviše cijeniš i zašto?
Daleko najviše cijenim Dolce & Gabbana modnu kuću. To su za mene istinski likovnjaci sa razumijevanjem ženske forme, i forme uopšte. Vrlo su osobeni i ne podliježu trendovima. Nedavno sam u Milanu, u gluho doba noći buljila u njihov izlog promatrajući kreacije; te cipele su vizuelna poezija. Volim i Valentina, a Missoni mi je posebno drag vjerovatno jer mi je blizak koloristički, obzirom da sam ekspresionista u svom slikarskom izražaju pa je boja ona koja priča priču.

IMG_4613

Fotograf: Emina Milanović

 

U skladu sa temom koju pratimo ove sedmice, zašto si se odlučila za ovu kombinaciju?

Cilj mi je bio predstaviti široj publici novu kolekciju našeg modnog brenda Obsessive Compulsive, iza kojeg stoji moja prijateljica i meni omiljena sarajevska dizajnerica, Arnela Brkan. Kada govorimo o modi koja podržava individuu i odražava snažan karakter autora, onda možemo sasvim sigurno govoriti i o ovom brendu. Radi se o kolekciji torbi izrađenih od kože i drugih materijala, o unikatnom dizajnu i pažnje vrijednoj estetskoj i artističkoj komponenti, kada je u pitanju forma i dizajn.
Arnelu, a i samu sebe, doživljavam kao strogog individualistu, nekog ko ne pripada i ne može pripadati klanu ili šablonu, pa sam oduševljena i njenim kreacijama koje upravo to reflektiraju.
Odjevnu kombinaciju koja je popratila prezentiranje novih modela Obsessive Compulsive torbi odabrala sam vođena time, duhom nesputanosti i ženstvene buntovnosti. Taj kontrapunkt suptilnosti i sklada oblika i materijala, te pomalo obskurne, drske smjelosti u samoj interpretaciji, je ono što po mom uvjerenju opisuje ovaj modni brend. Nadam se da će se autorica složiti…

IMG_4502

Fotograf: Emina Milanović

IMG_4655

Fotograf: Emina Milanović

IMG_4405

Fotograf: Emina Milanović

 

Odakle najčešće crpiš ideje i inspiraciju kada je u pitanju tvoj posao i najveća strast, slikarstvo?
Moja najveća strast je život, tkivo života, a slikarstvo je moja nježna, tanana ljubav.
Iz svakodnevnice, dakle, crpim inspiraciju, i zaista je neiscrpna. Ideje, moram ti priznati, ne crpim. U slikarstvu je to sa idejama specifično, prepuštamo ih kreatorima odjece i ostalih upotrebnih predmeta i materijala. Svaki slikar će ti o ideji reči kako je to tek šaraf u konstrukciji jedne slike (ako i to), koji nipošto ne treba veličati. Ovakva degradacija ideje se toleriše samo kada govorimo o slikarstvu, poeziji, muzici i umjetnostima koje ne služe svrsi izvan sebe. Dakle, kada govorimo o larpurlartizmu. U svakoj drugoj stvaralačkoj djelatnosti ideja je jedan od ključnih elemenata i vrijedna je pažnje.

IMG_4581

Fotograf: Emina Milanović

 

Ukoliko bi mogla živjeti na bilo kojem mjestu, sa bilo kime i u bilo koje vrijeme, šta bi odabrala?
Nedavno sam snila san koji je bio, čini mi se, odraz želje. Sa svojom velikom ljubavi, ukoliko bih je ikada pronašla (u snu mu nisam vidjela lice), odselila bih na jug, na Siciliju, u predgrađe Palerma. U malu kuću sa visokom i prostranom terasom okruženom oleanderima, magnolijama i drvećem mandarine i limuna. Na toj prostranoj terasi bih danju slikala, a noču upijala mirise tih predjela, promatrajući horizonte. Kad dozriju, brala bih i sakupljala mandarine koje rastu oko naše kuće, u krilo bijele lanene haljine. Kad? Pa sutra, ako može.

IMG_4421

Fotograf: Emina Milanović

 

 

Kombinacije:
Fringe crop top i bijeli crop top Bershka
Kožna suknja Escada
Bunda Couture Hélène
Sandale Pull and Bear
Nakit Zara
Torbe: Obsessive Compulsive

Zahvaljujemo se frizerskom salonu Arnela,
Obala Isa bega Ishakovica 8, 71000 Sarajevo

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!