Ove sedmice radili smo naš Tuzla Street Style koji me inspirisao da malo promislim o jednoj ozbiljnoj temi- barem joj psiholozi itekako ozbiljno prilaze. Prvi utisak- tačan ili varljiv, bitan ili zanemariv? Pogledam li par godina iza nas tu su pozamašne količine studija o prvom utisku i odjeći koja je na nama a koju nosimo u svojstvu poruke o onome u nama. Slobodno možemo reći da se od tog prvog utiska teško „oporavlja“.

To je princip rada našeg mentalnog sklopa ma koliko se neki od nas opirali tome. Zahvaliti možemo upravo našem, ne logičkom, već afektivnom načinu rasuđivanja ( u ovom slučaju estetskom) koji dopušta da emocije na ono što vidimo ( a uzimo u obzir da 84% utiska ide upravo zahvaljujući čulu vida) donose sud o istome. Eh sada, mnogo toga mi vidimo na našim ulicama pa se u meni često rodi kovitlac različitih emocija. Od španskih sapunica, wanna be folkerašica, urbano obučenih mladih djevojaka i control freakova u ispeglanim kompletima. I dok mi jedne poručuju da ništa ne prepuštaju slučaju možda druge upravo vrište da su izgubljene u pravcu šljokica i gomile. Pa ipak, ovo što upravo pišem moj je sud zasnovan na onome o gore navedenom ali bih se evo „opravdala“ rečenicom “Postoji logika srca o kojoj razum ništa ne zna.” kako Pascal reče. O ukusima se ne raspravlja zato oprostite vi nama što ga imamo pa na osnovu njega bi donešena odluka da su upravo ove djevojke naši modni izbori sedmice onoga kako treba.

Naravno (opet ću da se razbacujem raznim poslovicama, citatima i sl.) ne nosi odjeća Vas nego Vi nju a tako je to sa našim damama. O, i to je još kako nose. A znate zašto? Jer i naše djevojke znaju da mi, samo živimo u vremenu naslovnica, a one ipak čitaju i vode se isključivo kvalitetnim sadržajem. Na kraju dana, kada se sva odjeća vrati na ofingere pa u ormare, najvažniji je osmijeh, pamet, elokventnost i dobrota koja učini da mirno zaspiš razdjevena i ušuškana.
A ovako izgleda ovosedmični Tuzla Street Style…

ASP_2937

ASP_2944

ASP_2948

ASP_3065

ASP_3073

ASP_2981

ASP_2990

 

ASP_3034

ASP_3032

ASP_3028

ASP_2968

ASP_2970

ASP_3039

ASP_3037

ASP_3005

ASP_3016

Pisala: Amra Avdić

Fotografije: Azur Salihović

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!