Kada pričamo o poznatom minimalističkom trendu, koji je sve više zastupljen u modnoj industriji kroz futurističke kolekcije velikih luksuznih kuća pa sve do basic kolekcija koje prate i donose trendove po prihvatljivijim cijenama, moramo obratiti pozornost na nekoliko najvažnijih stvari!

U posljednjih nekoliko godina, minimalistička estetika postala je esencijalna u svim modnim blogovima. Dakle, modni lideri i pokretači novih trendova ne izostavljaju minimalizam iz svojih osvrta na modnu scenu. Naravno, to nije ni moguće, dok god postoje kuće poput Diora i Calvin Kleina koje u kodovima svoje egzistencije sadrže minimalizam kao jedan od glavnih razloga za svoj gigantski uspjeh u industriji.

Ako ga pokušamo svesti u nekoliko riječi, rekli bi da je minimalizam bezlično jednostavan trend implicirajući na skoro pa anonimne dizajne prostih odlika sa ekstremnom pojednostavljenom čistoćom u rezovima, krojevima i bojama. Međutim, mnogo više stoji iza minimalizma. Ovaj stil odražava hladne, bez-emotivne, racionalne note. Ukratko rečeno, potpuna suprotnost ekspresionizma koji upravo radi na tome da izrazi osjećaje.
Sve više, dizajneri rigorozno umanjuju detalje i fino-obrađene dijelove svojih kompozicija. Minimalizam postaje obmanjujuće jednostavan, čak i najmanji detalji poput obruba uklonjeni su sa vanjske strane odjevnog predmeta. Ovakav futuristički pristup, poznati dizajner Cristobal Balenciaga pokazao je još 1967. godine svojom minimalističkom vjenčanicom. Danas poznati brend torbi i modnih dodataka, započeo je sa Spremno-za-obući (aka Ready-To-Wear) odjevnim kolekcijama još davne 1919. godine, a od tada se ova modna kuća kompletno transformirala u svom prilazu modnoj sceni.

1967-wedding-dress-Balenciaga-2Vjenčanica – Cristobal Balenciaga, 1967

Ekstremna jednostavnost često započinje od jednostavnih linija i geometrijskih oblika, te je mnogo minimalističkih komada odjeće zapravo repeticija istih iz više navrata. U 2015. godini, minimalizam ima malo drugačije značenje. Počevši od Comme des Garçons unisex dizajna iz ’80ih, pa sve do Calvin Kleinovih čistih linija i neutralnih paleta ’90ih, značenje minimalizma u modi se kroz vrijeme mijenjalo skupa sa općim promjenama u okolini gdje se trend ostvarivao.

tumblr_mlxaf27Ae21rexlpko1_1280

Comme des Garcons idealan je primjer minimalizna u 1980im

91-03-01

Model Christy Turlington za Calvin Klein kampanju 1991. godine

Minimalizam, u drugu ruku, u današnjem kontemporarnom društu može se interpretirati na više načina,a mi vam donosimo nekoliko:
-Sportski minimalizam
-Elegantni minimalizam
-Androgeni minimalizam
-Basic minimalizam
-Oversized minimalizam (modni komadi s prevelikim proporcijama).

bvc

gfdgs

ht

main.original.640x0c

gdf

Preporučujemo vam idućih par komada iz modnih kuća koje su dostupne u BiH:

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!