Za prave gurmane i ljubitelje slatka…
Sastojci
Tijesto:
• 250 g maslaca
• 4 žumanca
• 1 kocka svježeg kvasca
• 150 ml mlijeka
• malo šećera za kvasac
• 1 kašikica soli
• korica limuna
• 2 kašike kisele pavlake
• oko 600-700 g brašna
Nadev:
- 200 grama sjeckanih oraha
- ¾ šolje džema od šljiva
Priprema:
Mlijeko zagrijati da bude toplo, sipati malo šećera i razmutiti kvasac, ostaviti da nadođe.
Maslac umutiti sa mikserom, dodati žumanca i kiselu pavlaku. Dodati nadošli kvasac, koricu limuna, kašikicu soli i dodavati postepeno brašno dok se ne zamijesi mekano tijesto. Tijesto podijeliti na 4 jufke.
Jufku raširiti oklagijom, premazati džemom, bogato posuti sjeckanim orasima. Isto ponoviti sa ostale 3 jufke i redati ih u pleh, obložen papirom za pečenje.
Peći na 200°C dok ne porumeni.
Prije služenja posuti prah šećerom.
Izvor: family.rs