Da li ste spremni da napravite nešto sasvim neobično?

Ovaj recept će vas definitivno oduševiti i ne samo vas, već sve kojima budete poslužili ovaj neutralno – slatkasti hljeb.

Sastojci:

375g brašna
35g šećera
½ kašičice soli
1 kašičica suhog kvasca
250ml mlijeka
20g neslanog putera, omekšanog

Za braon šare:

15g kakao praška
10ml svježeg mlijeka

Za tamno braon šare:

6g tamnog kakao praška
5ml mlijeka

Priprema:

1. Uz pomoć miksera (po mogućstvu stojećeg) umutite brašno za hljeb, šećer, so, kvasac i mlijeko i miksirajte na sporoj brzini dok se svi sastojci ne pomiješaju i stvore glatko tijesto;

2. Dodajte puter i miješajte dok tijesto ne postane sjajno i glatko;

3. Odvojite oko 320g čistog tijesta i stavite ga u čistu posudu da naraste;

4. U preostalo tijesto dodajte kakao i mlijeko i nastavite da miksirate. Takođe možete nakon kratkog mešanja izvaditi tijesto i ručno ga umijesiti;

5. Kada je čokoladno tijesto gotovo, izdvojite 205g i stavite ga u drugu čistu posudu da naraste;

6. U preostalo tijesto dodajte tamnog kakaa i mlijeka i miksirajte dok se svi sastojci ne sjedine. Nakon toga ga ostavite da naraste.

7. Podijelite čokoladno tijesto (za braon šare), na dvije porcije po 38g za velike komade i pet porcija po 25g za male. Oblikujte ih u kuglice.

zenski-magazin-hleb-sa-leopard-sarama-97

8. Podijelite tamno čokoladno tijesto (za tamno braon šare) na dvije porcije po 36g za velike komade i na pet po 23g za male komade. Takođe oblikujte u kuglice.

9. Podijelite i obično tijesto na dvije porcije po 55g (veliki komadi) i 5 porcija po 40g (mali komadi). Oblikujte u kuglicu;

10. Koristeći oklagiju, uzmite čokoladno tijesto i razvucite ga u ovalni, ravni oblik. Zatim ga urolajte kao rolat (dužina bi trebalo da bude kao kalup za hljeb). Uzmite tamno čokoladno tijesto i ponovite postupak, a zatim ga prekrijte sa čokoladnim tijestom, ali ne skroz (da bi šare izgledale što realnije). U veliko čokoladno tijesto bi trebalo da se uvije tamno čokoladno isto velike veličine. Ponovite i za ostale kuglice;

11. Oklagijom takođe razvijte bijelo tijesto, tako da bude dovoljno veliko da prekrije čokoladno tijesto – uvijte ga i skroz ga prekrijte sa bijelim tijestom. Takođe ponovite i sa ostalim komadima.

12. Uzmite tijesto i nježno ga urolajte u jednu dugačku rolnu, koja je otprilike dva puta duža od kalupa za hljeb. Ponovite postupak i na ostalim komadima. Dugačke komade presijecite na pola i poređajte ih u pripremljen kalup za hljeb. Prije nego što ih ubacite u rernu, sačekajte da naraste oko 90% od svoje prvobitne veličine. Za to ćete čekati oko sat vremena.

13. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180C oko 30 minuta. Imajte u vidu da je svaka rerna drugačija, pa pratite konstantno pečenje hljeba. Kada se hljeb ispeče, izvadite ga odmah iz kalupa i sačekajte da se ohladi. Isijecite ga na kriške i uživajte…

Prijatno!

 

Izvor: zenskimagazin.rs

Komentari

Komentari

Nema više članaka