Pariški doktor Michel Cymes napisao je knjigu “Live Better and Longer“ u kojoj otkriva tajne prekrasnog izgleda Francuskinja u svakoj životnoj dobi. Evo što one rade drugačije od drugih dama.

1. Jedu mnogo bijelog luka, ali polako
Francuska prehrana je poznata u svijetu po svojoj fleksibilnosti i dubini okusa. Poznavatelji znaju i da obiluje bijelim lukom, te predstavlja odličan izvor antioksidanata koji štite stanice od slobodnih radikala te tako usporavaju starenje.

Bijeli luk nazivaju i prirodnim antibiotikom koji smanjuje upalne procese u tijelu, a preventivno djeluje na bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. Povrh svega, Francuskinje jedu polako i s užitkom, zbog čega konzumiraju manje hrane, te je probavljaju na bolji način.

2. Redovno čiste svoj frižider
Imunitet tijela slabi što smo stariji. Upravo zato treba ga zaštiti od različitih virusa i bakterija. Frižider je odlično mjesto za njihovo razmnožavanje, a posebno plijesni, salmonele i E.coli.

Francuskinje su svjesne opasnosti koje vrebaju iz neurednog frižidera te ga čiste barem dva puta mjesečno. Umjesto hemijskih deterdženata koriste spužvu namočenu u ocat kojom očiste police, a potom ih prebrišu čistom pamučnom krpom.

3. Kupuju kvalitetne sunčane naočale
Francuskinje znaju da kvalitetne sunčane naočale smanjuju mogućnost od dobijanja nekih očnih bolesti pa im nije žao potrošiti koji euro više za dobar model. Obično biraju široke i velike modele do obrva za maksimalnu zaštitu oka koji sprečavaju škiljenje, a samim time i preuranjeni nastanak bora.

Uz to biraju modele s UV zaštitom te napravljene od kvalitetnih materijala poput polikarbonata s europskim certifikatom.

4. Vode brigu o svojem dekolteu 
Mnoge dame predano njeguju kožu lica i vrata, ali ih nekog nepoznatog razloga zaboravljaju na dekolte. Francuskinje su svjesne da koža na ovom dijelu tijela postaje tanka i naborana bez odgovarajuće zaštite. Zato ju redovno hrane specijalnim kremama, ne zaboravljaju na piling, a dodatnu pažnju posvećuju joj u toplijim mjesecima godine kada je izložena meteorološkim prilikama.

5. Vježbaju u vodi 
Francuskinje obožavaju vježbati u vodi. Aerobik u vodi je najbolji način vježbanja jer omogućava veće napore, a smanjuje silu pritiska u zglobovima i kičmi. Uz to voda masira cijelo tijelo i tako ga opušta. Osobe koje žive uz obalu uživaju u trčanju plažom uronjeni u vodu do pasa, a u Francuskoj sve je popularnije i podvodno bicikliranje.

6. Spavaju na kvalitetnim jastucima 
Da bi ostali zdravi što je duže moguće, važno je osigurati kvalitetan odmor za mišiće i tetive, a pogotovo na predjelu vrata. Upravo zato važno je spavati na anatomskom i čvrstom jastuku koji će vam podariti potporu koju trebate te spriječiti bolove u ovom dijelu tijela.

7. Piju poput sommeliera 
Mnogi ljudi piju alkoholna pića u društvenim situacijama, ali i kako bi se opustili nakon stresne svakodnevnice. Ovaj tip ispijanja pića vrlo brzo može prerasti u naviku koja može oštetiti srce, isušiti kosu i kožu te skratiti životni vijek.

Francuskinje s druge strane uživaju u ispijanju vina poput sommeliera. One ulijevaju manje količine vina u prekrasne čaše, uzimaju male gutljaje i drže ih u ustima što je duže moguće što unapređuje okus i iskustvo pijenja. Na taj način ne moraju konzumirati veliku količinu pića da bi se osjećali opušteno.

Izvor: zadovoljna.hr

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!