Koliko je svijet prodrmala vijest da je Trump predsjednik Sjedinjenih američkih država, toliko je i čuvena Oprah Winfrey razdrmala umove svojim govorom na dodjeli Zlatnog globusa.

Piše: Damira Ibranović

Oboje su zabrinuli dio planete – Trump non-american dio jer su doslovno svi bili u fazonu šta-će-manijak-sljedeće-napraviti, a Oprah je stavila upitnik nad glave američkih republikanaca koji ni u ćošku mozga nisu imali opciju crne žene na čelu države.

Ona je žena sa velikim “ž”, čovjek sa velikim “č”, borac sa velikim “b” i profesionalac sa velikim “p”, zato ne treba da nas čudi ako potjera rijeku uzvodno.

Prije nego je postala ovakva kakvu je cjeli dunjaluk zna, preživjela je ekstremno siromaštvo, djetinjstvo uz samohranu majku, silovanje u dobi od 9 godina, trudnoću sa 14, smrt sina i ko zna šta sve još! Preživjela je i postala stijena, na koju se oslonilo hiljade i hiljade ljudi. Zaradila je grdne pare i već ostavila ogroman trag na američku i svjetsku historiju.

Sada kad je na vrhuncu svoje slave i utjecaja, ispričala je na dodjeli Zlatnog globusa lekciju koju svaka žena treba da ima zalijepljenu na ogledalu i pročita je svako jutro. A šta bi lekcija bila da je trivijalna? Oprah je sve, samo ne trivijalna, kao ni izjave bliskih prijateljica i njenog dugogodišnjeg partnera Stedman Grahama, koje daju nagovijestiti da će prva milijarderka među afroamerikankama pokušati postati i prva žena koja će voditi glavnu riječ u Bijeloj kući.

TV lice na predsjedničkom mjestu jedne od najvećih svjetskih sila, zvuči naivno, ali ne i ako je to Oprah Winfrey. Iz ženske i perspektive zdravog uma, rekli bismo da će ova žena-stijena biti savršen demokratski kandidat za prvog čovjeka/ženu SAD-a.

Američki predsjednici su godinama unazad likovi koji ne uživaju baš mnogo ljubavi kod svjetske, pa ni američke javnosti. Ova žena bi promijenila i tu činjenicu i još mnoooogo toga, ako ćemo suditi po svemu što je uradila kao voditeljica i kroz brojne humanitarne i sve ostale projekte. Milijarde dolara leže na njenom bankovnom računu, ali ih ne čuva sebično. Mnogo tog novca je poslužilo za ljepši život onih hiljada ljudi koji su se u nekom trenutku oslonili o ovu Stijenu.

Digla je glas protiv nasilja, rame uz rame sa drugim slavnim ženama. To je glas i za sve one silne žene koje trpe nasilje u svim područjima koje je razorila američka politika. I ne samo žene…

Je li Oprah Winfrey zaista “novi dan na horizontu” za američki narod i ostatak planete?

 

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!